Hana Zagorová, Trojan, Poledňáková, Abrhám i Náhlovský. Kdo nás loni opustil?

Hana Zagorová 5

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

1. ledna 2023 15:08

Loňský rok byl pro řadu milovníků českého umění a kultury nebývale smutným. Opustila nás řada skvělých herců a hereček, zpěváků i zpěvaček a dalších umělců. Pojďme společně na některé z nich zavzpomínat.

Viktor Vrabec (†80)

Českou hereckou obcí otřásla hned v úvodních dnech loňského kalendářního roku smutná zpráva. Ve věku 80 let zemřel divadelní, filmový a televizní herec Viktor Vrabec. Rodák z Vysokého Mýta absolvoval Janáčkovu akademii múzických umění, během kariéry dokonce hostoval v Národním divadle. První a poslední stálé angažmá měl v plzeňském Divadle J. K. Tyla, do důchodu odešel v roce 2016.

Dušan Klein (†82)

Filmový režisér a scenárista Dušan Klein zemřel počátkem ledna ve věku 82 let. Nejvíce ho proslavila série filmů o "básnících". Natočil i desítky detektivek a komedií, mimo jiné Vážení přátelé, ano, Andělské oči nebo Konto separato. Byl také tvůrcem televizních seriálů. Klein zemřel po dlouhé nemoci v jedné z pražských nemocnic. 

Jiří Plachý (†75)

Koncem ledna zemřel herec Jiří Plachý mladší, bylo mu 75 let. Informovalo o tom Divadlo na Vinohradech, kde působil víc než padesát let. Plachý, jehož otec i strýc byli rovněž herci, se objevoval také ve filmech, televizních seriálech a inscenacích i v rozhlasových hrách. Jeho hlas byl známý z dabingu. Diváci si ho mohou pamatovat jako mládence Fanoše ve filmu Všichni dobří rodáci, objevil se také ve snímku Příliš hlučná samota. Větší uplatnění našel v televizi, kde hrál v seriálech Jana Eyrová, Hříšní lidé města pražského, Třicet případů majora Zemana či v inscenacích Poslední koncert, Hřbitov pro cizince nebo První a poslední.

Jiří Šalamoun (†86)

Ve věku 86 let zemřel na konci března výtvarník Jiří Šalamoun, autor populární kreslené postavičky Maxipsa Fíka. Šalamoun se narodil v Praze, kde také studoval na Akademii výtvarných umění. Řemeslu se následně učil i v německém Lipsku. Sám později po revoluci vyučoval na Vysoké škole uměleckoprůmyslové.

Josef Alois Náhlovský (†72)

Po krátké těžké nemoci zemřel počátkem dubna ve věku 72 let herec, moderátor a bavič Josef Alois Náhlovský. Spolupracoval mimo jiné s Josefem Mladým, Petrem Novotným či Karlem Šípem. Jako moderátor začal působit společně s Petrem Novotným u hudební skupiny Fešáci. Komickou dvojici později tvořil se svým hereckým partnerem a kolegou Mladým, spolupracoval také s moderátorem a bavičem Karlem Šípem.

Antonín Kachlík (†99)

Ve věku 99 let zemřel na konci měsíce filmový režisér Antonín Kachlík, který natočil mimo jiné pohádku Princ Bajaja. K nejúspěšnějším Kachlíkovým dílům patřil snímek Já, truchlivý bůh natočený pode povídky Milana Kundery, film Pršelo jim štěstí či snímky Bylo nás deset a Náš dědek Josef. Některá Kachlíkova díla z 60. let se zařadila mezi trezorové filmy, později točil prorežimní snímky.

Radim Uzel (†82)

Na začátku května ve věku 82 let zemřel známý sexuolog Radim Uzel, který v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. Navzdory tomu si ještě počátkem března na Pražském hradě osobně převzal státní vyznamenání. Uzel byl respektovaným gynekologem, sexuologem a vysokoškolským pedagogem, zasloužil se také o popularizaci zmíněných oborů, ať už texty v tisku, rozhovory či televizními výstupy. 

Josef Abrhám (†82)

Květen přinesl i další smutné úmrtí. Ve věku 82 let zemřel legendární herec Josef Abrhám, držitel Českého lva či Ceny Thálie za celoživotní mistrovství. V posledních letech se držel v ústraní, v minulém roce navíc odešla na věčnost jeho manželka Libuše Šafránková. Abrháma asi nejvíce proslavily role falešného vrchního v komedii Vrchní, prchni! či doktora Blažeje v populárním televizním seriálu Nemocnice na kraji města. Českého lva získal v roce 1993 za film Šakalí léta.

Václav Týfa (†79)

Počátkem června zemřel uznávaný trumpetista Václav Týfa. Působil v několika swingových a tanečních orchestrech, mimo jiné v Orchestru Karla Vlacha, Big Bandu Českého rozhlasu nebo ve skupině doprovázející zpěváka Karla Gotta. Týfa zemřel ve věku 79 let v Kladně, kde se v březnu 1943 narodil, a jehož byl čestným občanem. Za svou dlouhou hudební kariéru nahrál mnoho děl klasického i populárního repertoáru. V září 2014 mu město Kladno udělilo čestné občanství.

Stanislav Fišer (†90)

O necelé dva týdny později ve věku 90 let zemřel Stanislav Fišer, známý herec a dabér, který propůjčil svůj hlas řadě legendárních zahraničních filmových postav. Kvůli zdravotním potížím o něj ale později sám přišel. Fišer se proslavil především dabingem, jeho hlasem mluvily v českém znění postavy Vinnetoua či inspektora Clouseaua z legendární filmové série Růžový panter. 

Dalimil Klapka (†89)

Uplynulo jen pár dní a českou uměleckou obcí otřásla další smutná zpráva. Ve věku 89 let zemřel herec Dalimil Klapka, který se proslavil také jako dabér. Jeho nezaměnitelným hlasem mluvila řada výrazných postav. Klapka se proslavil především jako dabér, jeho hlasem mluvily v českém znění postavy poručíka Columba nebo dědy Simpsona a ředitele Skinnera z populárního animovaného seriálu Simpsonovi. 

Ján Zákopčaník (†63)

Tragický červen nekončí. Ve věku 63 let zemřel v tomtéž měsíci i známý meteorolog Ján Zákopčaník, který přes deset let předpovídal počasí v televizi. Diváci si ho dodnes pamatují především kvůli jeho neobvyklé zdravici. Slovenského rodáka proslavilo působení v České televizi mezi lety 1994 až 2005, mimo jiné zastával i roli šéfredaktora redakce počasí. Proslul také tím, že se s diváky loučil slovy: "Slunce v duši."

Hana Zagorová (†75)

Koncem léta zemřela ve věku 75 let zpěvačka Hana Zagorová. Za svoji kariéru nazpívala Zagorová téměř 900 písní, působila v několika souborech a v divadlech Apollo a Semafor. Pak pro ni Karel Vágner sestavil na přelomu let 1972/1973 doprovodný orchestr. Vystupovala s Michalem Prokopem, Petrem Rezkem, Petrem Kotvaldem a Stanislavem Hložkem. Zagorová patřila už od druhé poloviny 60. let k nejvýraznějším postavám tuzemské popové scény. Uplatnila se nejen svým charakteristickým hlasem, ale také jako textařka, herečka a moderátorka.

Jana Gazdíková (†79)

Ve věku 79 let zemřela v říjnu Jana Gazdíková, dlouholetá členka souboru brněnského městského divadla. Objevila se však nejen v divadelních inscenacích, ale také ve filmech či televizních projektech. Známá divadelní herečka se objevila i před filmovou kamerou. Zahrála si epizodní roli v kriminálce Jeden z nich je vrah, hrála také v několika dětských filmech či inscenacích a seriálech natočených brněnským televizním studiem. 

Josef Somr (†88)

O několik dní později zemřel i oblíbený divadelní a filmový herec Josef Somr, bylo mu 88 let. Své poslední dny trávil v sanatoriu Na Pleši. Somr ve filmech ztvárnil více než 170 postav, jeho zřejmě nejznámější rolí je výpravčí Hubička, lišácký svůdník z oscarových Ostře sledovaných vlaků Jiřího Menzela. Diváci si ho pamatují například jako trafikanta Soumara ze seriálu Byl jednou jeden dům, vysloužilého vojenského kuchaře Serváce z pohádky Tři veteráni nebo profesora Ječmena z Kleinovy pětidílné filmové série o básnících. V roce 2012 dostal Českého lva za přínos kinematografii.

Marie Poledňáková (†81)

Ve věku 81 let zemřela v listopadu filmová scenáristka a režisérka Marie Poledňáková, autorka slavných komedií s Tomášem Holým nebo filmu S tebou mě baví svět. Poledňáková byla režisérkou mnoha dětských a rodinných filmů, k nimž si většinou psala také scénáře. Na přelomu 70. a 80. let natočila několik komedií, které jsou u diváků oblíbené dodnes. Zasloužily se o to zejména televizní snímky Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny. Příběh osmiletého Vaška ztvárněného Tomášem Holým, který mamince nabízí potenciální tatínky podle svých představ, se na obrazovce poprvé objevil v roce 1977. O rok později bylo natočeno jeho volné pokračování.

Ladislav Trojan (†90)

Ve věku 90 let zemřel v závěru roku herec Ladislav Trojan. Známý herec se proslavil například v seriálu seriálu Tři chlapi v chalupě nebo v dětském zábavném pořadu Kouzelná školka. Filmografie Ladislava Trojana zahrnuje více než 100 položek, častěji než ve filmu točil pro televizi, hlavní role ho ale míjely. Divákům se zapsal do povědomí v populárním seriálu Jaroslava Dietla a Jiřího Hubače z šedesátých let Tři chlapi v chalupě, v němž s Lubomírem Lipským a Janem Skopečkem ztělesnili svéráznou rodinu Potůčkových, která hospodařila bez žen.

Témata: Hana Zagorová Ladislav Trojan Marie Poledňáková Josef Abrhám Josef Alois Náhlovský