Mrazivé svědectví: Libuše Šafránková kašlala na léčbu, tvrdí její kamarádka!

Šafránková, Libuše 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

28. prosince 2022 21:29

Poprvé ji porazila, podruhé už tolik síly neměla. Zesnulá herečka Libuše Šafránková nás opustila ve svých 68 letech poté, co prohrála boj s rakovinou plic. Podle spisovatelky Markéty Lukáškové jí léčba nedělala dobře a nedokázala ji zvládnout.

Hvězda hereckého nebe, na kterou si minimálně o Vánocích zavzpomíná snad každý z nás. Šafránková hrála v mnoha českých pohádkách princezny, známé jsou také její další role půvabných mladých žen i starostlivých maminek.

O starosti však ani ona sama neměla nouze. V roce 2014 svedla boj se zákeřnou rakovinou plic a ačkoliv o jejich část přišla, nemoc porazila. Avšak pouze dočasně. O šest let později se dozvěděla o návratu rakoviny, tehdy už ale tolik síly neměla.

Tvrdí to její kamarádka a spisovatelka Lukášková, podle níž brala situaci s humorem. "Občas zmínila, že musí do nemocnice na vyšetření, a že se uvidí, jak to dopadne. Ale brala to s humorem. Mně z toho vždycky šel mráz po zádech, jak si ze smrti dělala srandu," napsala před časem na svém Instagramu.

"Naposledy jsme spolu mluvily na podzim, na dušičky, to byla taková malá tradice, co jsme si stihly vybudovat. Říkala, že poslední výsledky nedopadly dobře, ale že už na léčbu kašle, že jí to nedělá dobře. Byla optimistická, smířená a stejný rarášek jako vždycky," uvedla dále.

O několik měsíců později přišla zpráva, která zarmoutila celé Česko. Libuše Šafránková podlehla rakovině. Oblíbená herečka, která se zřejmě nejvíce proslavila titulní rolí z filmové pohádky Tři oříšky pro Popelku, zemřela ve věku 68. let.

K dalším jejím úspěchům patří filmy Třetí princ, Princ a večernice, Vrchní, prchni! nebo Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách. Na filmovém plátně se objevila i v oscarovém snímku Jana Svěráka Kolja, za který získala Českého lva v kategorii Nejlepší ženský herecký výkon, či v přepisu knihy Michala Viewegha Báječná léta pod psa, kde ztvárnila složitý charakter v časovém rozmezí 30 let.

Témata: Libuše Šafránková