15 let od úmrtí legendy: Karel Černoch s Jiřím Wimmerem okouzlili Česko!

Jiří Wimmer a Karel Černoch

Autor: ČTK

27. prosince 2022 12:35

Zpěvák Karel Černoch, který zemřel 27. prosince 2007 ve věku 64 let, patřil dlouhá léta mezi stálice české populární hudby. Za svoji kariéru vystřídal několik žánrů, příležitostně vystupoval také jako komik a herec. Společně s Jiřím Wimmerem například pravidelně účinkoval v pořadu Možná přijde i kouzelník a svůj herecký a pěvecký talent uplatnil i v pohádkách Co takhle svatba, princi nebo Ať přiletí čáp, královno.

Pražský rodák (12. října 1943) začínal se zpíváním v dětském sboru, na počátku 60. let spolu s Miloslavem Šimkem a Jiřím Grossmannem založili divadelní soubor The Vojsko (později VOJ) a začali vymýšlet první Besídky zvláštní školy.

Poté Černoch přesedlal na bigbeat a slavil velké úspěchy zejména se skupinou Juventus. Na přelomu 60. a 70. let nesměl krátce z politických důvodů vystupovat, poté se na pódia vrátil.

Od 70. let vystupoval v divadle Ateliér (pozdější Ypsilonce) a zpíval mimo jiné s Country Beatem Jiřího Brabce, Naďou Urbánkovou a populárními orchestry.

Často také spolupracoval s rozhlasem a televizí. Černoch měl dvě děti - staršího syna Marka, dopravního pilota, který byl i poslancem a předsedou hnutí Úsvit, a z druhého manželství dceru Terezu. Ta se nejprve proslavila jako členka dívčího tria Black Milk a později i jako sólová zpěvačka.

Témata: Karel Černoch