Výročí smrti autora nesmrtelné vánoční písně. Jiří Šlitr zemřel před 53 lety

Busta Jiřího Šlitra (autor: Jik jik)

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

26. prosince 2022 20:40

K nesmrtelným českým vánočním hitům patří Purpura. V zajetí oslav se každý rok tak trochu opomíná výročí smrti autora hudby k této písni. Jiří Šlitr totiž zemřel 26. prosince.

Konkrétně 26. prosince 1969 ve věku pouhých 45 let. Okolnosti jeho smrti v ateliéru na Václavském náměstí dodnes nejsou zcela vyjasněny. Znamenalo to tehdy konec autorského dua Suchý-Šlitr.

„Skladatelé mi doporučovali, abych maloval, malíři mi radili, abych skládal. Rád jsem vyhověl oběma.“Jiří Šlitr. Hudební skladatel, skvělý klavírista, zpěvák, herec, výtvarník a knižní ilustrátor. Významně ovlivnil českou populární hudbu. “Ďábel z Vinohrad.” Zemřel před 53 lety. pic.twitter.com/wH4RglpUd4

— Ministerstvo kultury (@MinKultury) December 26, 2022

Výročí Šlitrova úmrtí dnes na oficiálním twitterovém profilu připomenulo alespoň Ministerstvo kultury, které zmínilo i jeho další profese - herec, výtvarník či knižní ilustrátor.

Šlitr přitom vystudoval práva na Univerzitě Karlově v Praze, tomuto povolání se ovšem nikdy nevěnoval. Naopak zásadně přispěl k rozvoji české populární hudby a úspěchu divadla Semafor.

Témata: Jiří Šlitr