Marek Eben slaví 65. narozeniny! Nevýrazné role mu kompenzuje moderování a StarDance!

Marek Eben moderuje StarDance 2

Autor: ČTK

18. prosince 2022 14:50

Marek Eben, narozený 18. prosince 1957, patří k nejoblíbenějším českým moderátorům a jeho tvář dobře znají i návštěvníci pražského Studia Ypsilon. Bez jeho moderování si nelze představit například karlovarský filmový festival nebo populární televizní pořad StarDance.

Absolvent pražské konzervatoře začínal hrát na oblasti, v Karlových Varech a v Kladně, než v roce 1983 zakotvil ve Schmidově "Ypsilonce", které je věrný dodnes, byť v posledních letech jen jako host.

Vedle Válečka ze seriálu z přelomu 60. a 70. let si zahrál i v řadě pohádek a inscenací, výraznou roli před kamerou ale nikdy nedostal. Tedy s výjimkou úlohy moderátora - v 90. letech uváděl úspěšnou soutěž O poklad Anežky České, stabilní publikum mají i jeho rozhovory s osobnostmi Na plovárně.

Vedle toho se v Ebenovi už v mládí projevily hudební geny, jež zdědil i z matčiny strany (jeho strýcem byl skladatel Ilja Hurník). Od 70. let tvoří se sourozenci Kryštofem a Davidem skupinu Bratři Ebenové. Hudbu píše nejen pro ni, ale také pro divadelní inscenace nebo dětské nahrávky.

Eben, pro něhož je typický jemný a inteligentní humor, je ženatý s nadějnou hvězdou 80. let Markétou Fišerovou, kterou ovšem mozková příhoda jen pár let po svatbě upoutala na vozík.

Témata: Marek Eben