Petra Kvitová nebude mít klidné spaní. Odsouzený útočník chce případ opět otevřít

Petra Kvitová 3

Autor: ČTK

18. prosince 2022 13:44

Radim Žondra, který byl odsouzen za napadení tenistky Petry Kvitové, žádá ministerstvo spravedlnosti, aby v jeho případu podalo stížnost na Nejvyšší soud kvůli porušení zákona.

Ministerstvo o této věci rozhodne před Vánocemi, napsal server Seznam Zprávy. Žondra si odpykává jedenáctiletý trest vězení. Už dříve si stěžoval u Ústavního soudu, ten jeho stížnost loni v dubnu odmítl.

"Cílem je, aby ministr spravedlnosti podal tuto stížnost a - v ideálním případě - aby Nejvyšší soud zrušil přecházející rozhodnutí ve věci a vrátil věc k dalšímu projednání nalézacímu soudu," řekla webu advokátka Šárka Doležálková, která Žondru obhajuje.

Podle Markéty Poslušné z tiskového oddělení ministerstva spravedlnosti by mělo rozhodnutí, zda bude stížnost v této kauze podána, padnout ještě před Vánocemi.

Ministerstvo má k dispozici také vyjádření Nejvyššího státního zastupitelství. "Nejvyšší státní zastupitelství prošetřilo podnět obžalovaného k podání stížnosti proti porušení zákona a z toho důvodu si také vyžádalo příslušný spisový materiál. Naše stanovisko jsme předložili ministerstvu spravedlnosti," napsal mluvčí šéfa žalobců Petr Malý.

Kvitová se stala terčem útoku ve svém bytě v Prostějově před Vánoci v roce 2016. Dvojnásobná wimbledonská vítězka utrpěla vážné poranění levé ruky, nemohla několik měsíců hrát, dokonce jí hrozilo, že bude muset ukončit kariéru.

Server připomíná, že Žondra od počátku popíral, že by Kvitovou v jejím bytě napadl. Zpochybnil rovněž zajištění pachových stop, jež policisté našli na dvou místech na mikině napadené tenistky a které vedly k Žondrovi. Rozporoval také provedení takzvané rekognice, kdy ho Kvitová označila za útočníka.

Podle serveru se obhajuje svými alibi a v novém podnětu uvádí, že soud nevyslechl jako svědka Lukáše Kytlicu, který podle Žondry byl v době útoku stejně jako on na stavbě v Napajedlech. Zpochybňuje rovněž výpovědi Kvitové, ve kterých se podle Doležálkové objevují rozpory.

Témata: Petra Kvitová