Jan Spálený slaví životní jubileum!

Jan Spálený

Autor: ČTK

4. prosince 2022 18:08

Multiinstrumentalista, skladatel a textař Jan Spálený, který se narodil 4. prosince 1942, je známý hlavně jako zakladatel a šéf skupiny ASPM (Amatérské sdružení profesionálních muzikantů), ve které hraje od roku 1984. Dnes slaví 80. narozeniny.

Tvorba ASPM se pohybuje na pomezí blues, jazzu a folku, občas vystupuje i v komorní sestavě, kterou kromě Spáleného tvoří jeho syn Filip, který hraje na tubu a baskytaru, a trumpetista Michal Gera.

Letošní Spáleného osmdesátiny si na šumperském festivalu Blues Alive připomněl nejen oslavenec při vystoupení ve velkém sále Domu kultury v Šumperku, ale ještě předtím během programu Pocta Janu Spálenému zazpívali jeho písničky ve vlastních úpravách i další muzikanti.

Na české hudební scéně se Jan Spálený pohybuje už přes půl století. Starší bratr hudebníka Petra Spáleného vystudoval Pražskou konzervatoř jako tubista, na konci 60. let pak sourozenci zaujali jako členové skupiny Apollobeat.

Své první sólové album Edison vydal Jan Spálený v roce 1978, zatím poslední desku Nemůžu popadnout tvůj dech v únoru 2019. Stále také koncertuje. "Dokud je komu hrát a lidé budou na naši hudbu reagovat, tak budu šťastný a rád bych to ještě nějaký čas dělal," svěřil se před třemi lety.

Témata: Jan Spálený