Vladimír Javorský se minul povoláním? Fanouškům ukáže, že není jen nadaný herec!

Vladimír Javorský

Autor: ČTK

23. listopadu 2022 21:34

Vladimír Javorský známý především jako filmový a divadelní herec vydal debutové album Ještě je s vlastními, šansonově laděnými písněmi. Na albu zpívá a hraje na kytaru, produkční a aranžérské práce se s lidovými flétnami, klarinetem, malým cimbálem a zpěvem ujal Marian Friedl.

Svoji tvorbu obsahující prvky šansonu, jazzu, klasické hudby, folku, lidové hudby východní Moravy a Slezska či world music představí Javorský do konce roku na několika koncertech. První se uskuteční 2. prosince v ostravském klubu Parník.

Na CD dále účinkují Friedlovi dlouholetí spoluhráči Petra Jelénková (zpěv), Štěpán Flagar (klavír), Martin Kocián (kontrabas), Michal Wierzgoń (bicí).

Půjde o koncerty písniček z jeho desky a vystoupí s ním kapela, se kterou desku nahrál. Na každém vystoupení bude nějaký její kmotr, v Ostravě Jiří Sedláček, v Brně Miloš Štědroň a v Praze Jaroslav Svoboda s Miroslavem Kemelem a výtvarníci Matěj Forman a Zuzana Vojtová.

Javorský, který se narodil 2. května 1962, je u diváků zapsán svou nezaměnitelnou vizáží i nenapodobitelným stylem. Kromě divadla se výrazně prosadil i u filmu a v televizi. Poprvé se proslavil jako nesmělý vojín Kyslík z normalizačního seriálu Chlapci a chlapi. Hrál například v seriálech Vlak dětství a naděje, Bylo nás pět, Poste restante, Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů, Já, Mattoni či Bohéma, kde zaujal svým ztvárněním komika Vlasty Buriana.

Témata: Vladimír Javorský