Zemřela významná výtvarnice Evženie Rážová (†62). České seriály a pohádky bez ní už nebudou jako dřív

Evženie Rážová

Autor: ČTK

20. listopadu 2022 11:58

Ve věku 62 let zemřela významná filmová a divadelní kostýmní výtvarnice, dcera režiséra Ludvíka Ráži, Evženie Rážová. Uvedla to Česká televize, v níž výtvarnice dlouhodobě působila a podílela se na desítkách jejích filmů, pohádek a seriálů.

Evženie Rážová nebyla veřejnosti příliš na očích, přesto diváci mohli její práci vídat prakticky denně. Během svého života se podílela na stovkách filmových a televizních projektů, mimo jiné i pro Českou televizi.

K těm nejznámějším projektům patří například Bakaláři, Princ a chuďas, Ranč U Zelené sedmy, Sedmero krkavců, O princezně, která ráčkovala, Plaváček a velká spousta dalších inscenací, filmů, pohádek a seriálů.

Do světa filmu ji zasvětil její otec, slavný režisér Ludvík Ráža, který zemřel před 22 lety. Jí však režisérská kariéra nelákala, ráda pracovala s uměním a rozhodla se studovat scénografii.

Láska k fotografii, grafice a malbě nakonec vyústila v kostýmní zalíbení a z Rážové se stala profesionální návrhářka, která má na kontě i významná ocenění.

Témata: Evženie Rážová filmy seriály