Barbora Špotáková se vzdá své poslední medaile!

Oštěpařka Barbora Špotáková

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

15. listopadu 2022 18:59

Poslední medaile světové rekordmanky v hodu oštěpem Barbory Špotákové pomůže dětem z dětských domovů na cestě k jejich osamostatnění. Bývalá atletka svůj bronz ze srpnového mistrovství Evropy v Mnichově věnovala organizaci Dejme dětem šanci, která se na tuto problematiku zaměřuje. Organizace ji vydraží na tradiční vánoční aukci.

Špotáková je její dlouholetou patronkou. "Pamatuju si, když jsme se s mámou přestěhovaly z Jablonce do Prahy, jak jsem si připadala ztraceně a bylo mi smutno. Ten pocit osamělosti a ztracenosti ve velkém městě, když jste bez peněz a nikoho nezajímáte, si pořád pamatuju. Děti z dětských domovů život takhle vyplivne do studeného světa a ony nemají mámu nebo někoho blízkého, kdo je obejme a řekne jim: To bude dobrý," vysvětlila v tiskové zprávě svou motivaci.

Na začátku své veleúspěšné kariéry se dvojnásobná olympijská vítězka dohodla na spolupráci se zakladatelkou organizace Dejme dětem šanci Michaelou Chovancovou. "Báru jsme na počátku naší činnosti oslovili, protože ji považujeme za velký sportovní i lidský vzor nejen pro 'naše' děti. Jsem moc ráda, že nabídku spolupráce přijala, a vážím si toho, že není jen mediální tváří Dejme dětem šanci, ale že se do našich aktivit pravidelně zapojuje a v průběhu let se z nás staly kamarádky," ocenila Chovancová. Výtěžek z dražby medaile chce Špotáková věnovat na podporu volnočasových sportovních aktivit dětí v projektu Přál(a) bych si.

Obecně bude výtěžek vánoční aukce určen na pomoc dětem a mladým lidem z dětských domovů při přípravě na osamostatnění a následné úspěšné začlenění do společnosti po opuštění dětského domova.

Témata: Barbora Špotáková