Michal Ambrož (†68): S rockerem se dnes loučili Koller či Janda!

Michal Ambrož

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

9. listopadu 2022 16:56

V Praze se dnes lidé naposledy rozloučili s Michalem Ambrožem, hudebníkem a tváří formací Jasná páka či Hudba praha. Rocker zemřel 31. října po delší nemoci, bylo mu 68 let.

Smuteční obřad proběhl ve strašnickém krematoriu za účasti řady významných tváří české hudební scény. Nechyběl Ambrožův spoluhráč a frontman Lucie David Koller, dorazil také Petr Janda z legendární kapely Olympic.

Ambrož se narodil 23. ledna 1954 v Havlíčkově Brodě. Hudbu Praha založil v roce 1984 po zákazu Jasné páky, která se v článku Nová vlna se starým obsahem v časopise Tribuna ocitla na černé listině. Článek, který byl podepsán fiktivním jménem Jan Krýzl, odstartoval perzekuci alternativní české rockové scény, jež zasáhla především představitele punku a nové vlny.

Postižen byl kromě Jasné páky třeba Pražský výběr. Ambrož kapelu přestavěl a použil tehdy hojně používaný trik - soubor přejmenoval. První etapa Hudby Praha se uzavřela v roce 1996. Důvodem bylo přetížení skupiny a sólové projekty jejích členů. Ambrož se věnoval projektu Divoký srdce.

Druhé období zahájil v roce 1999 charitativní Koncert pro Kosovo. Na podzim 2006 oslavila kapela označovaná tou dobou Jasná páka/Hudba Praha 25. výročí založení a vstoupila do Beatové síně slávy.

Témata: Michal Ambrož úmrtí