Jan Kanyza skončil s herectvím! Čemu se nyní věnuje?

Jan Kanyza 2

Autor: ČTK

25. října 2022 15:41

Jan Kanyza je nejen hercem známým z divadel, filmu i televize, neméně významně zasáhl do české kultury i jako malíř, věnuje se i dabingu, fotografii, hudbě a píše básně. Herec, který má na svém kontě desítky filmů, televizních inscenací a hrál v řadě seriálů se narodil 25. října 1947.

Rodák z Lipníka nad Bečvou na Přerovsku vystudoval pražskou Divadelní fakultu Akademie múzických umění (DAMU) u Miloše Nedbala. Už jako student se objevil například ve filmu Utrpení mladého Boháčka (1969). V roce 1970 nastoupil do Divadla Na zábradlí, kde zůstal sedm let. Poté začal hrát na různých divadelních scénách, stálé angažmá odmítal.

V podstatě každý rok se objevil v několika filmech a televizních inscenacích, většinou ve vedlejších rolích (Sokolovo, Mravenci nesou smrt, Zatykač na královnu, Útěky domů, Chobotnice z II. patra, Území bílých králů, Jménem krále). Velký prostor dostal v televizních seriálech (30 případů majora Zemana, Hospoda, Expozitura, Ordinace v růžové zahradě), vystupoval i v mnoha zábavných televizních pořadech.

V posledních letech se více než herectví věnoval malířství. Na svém kontě má desítky domácích výstav, vystavoval například i ve Francii, v Německu, USA či Švédsku. Kanyza také ilustroval několik knih pro děti. Často pracuje v dabingu, jeho hlasem například v Česku mluví herci George Clooney a Michele Placido. Letos v září vstoupil do dabingové síně slávy.

V březnu letošního roku oznámil konec herecké kariéry s tím, že se bude nadále věnovat již jen malování obrazů. Svoje herecké působení již před časem omezil také v souvislosti s aférou jeho údajné spolupráce s komunistickou Státní bezpečností (StB).

Témata: Jan Kanyza