Zemřel herec Otmar Brancuzský (†66)! Zahrál si například ve slavném filmu Kolja

Otmar Brancuzský

Autor: ČTK

23. října 2022 14:23

Ve věku 66 let zemřel divadelní a filmový herec a dabér Otmar Brancuzský. Před kamerou se objevoval zejména ve vedlejších rolích, diváci jej ale mohli vidět v mnoha filmech či seriálech. Zahrál si například i ve filmu Kolja Jana Svěráka, který za něj dostal americkou filmovou cenu Oscar.

Na webu o tom informoval pražský Činoherní klub, jehož členem byl Brancuzský od roku 2010. 

"S lítostí v srdci oznamujeme, že nás navždy opustil náš drahý kolega a kamarád Otmar Brancuzský. Čest jeho památce," uvedl dnes k hercově úmrtí Činoherní klub. Brancuzský v divadle nejdříve hostoval.

Nejprve alternoval v rolích Starosty a Prvního radního ve hře Vodní družstvo, v roce 2004 se pak představil jako Fámulus v Impresáriovi ze Smyrny a posledních 12 let byl členem Činoherního klubu.

Brancuzský se původně vyučil knihařem ve Vidnavě a poté studoval na brněnské uměleckoprůmyslové škole grafiku a fotografii. Po studiích působil jako herec v amatérských souborech a založil divadelní spolek "Bez chiby".

Profesionálně se herectví věnoval od roku 1990, kdy vstoupil do angažmá v Horáckém divadle v Jihlavě. V roce 1993 odešel do Klicperova divadla v Hradci Králové a v letech 1995 až 2006 hrál v pražském divadle ABC.

Témata: Otmar Brancuzský