Známý herec se zděsil nad tím, koho Češi volí! Pak jim poslal vzkaz!

David Matásek

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

16. června 2018 12:32

Herec David Matásek se v roce 1988 se podílel na založení hudební skupiny Orlík, jejíž byl spolu s Danielem Landou nejvýraznější osobností. Skupina byla známá především pro skinheadskou image. Dnes je ale jeho pohled na svět už jiný.

Matásek byl v mládí společně s Danem Landou zakladatelem kontroverzní skupiny Orlík, která je spojována s hlásáním rasové nenávisti. A jak se dívá herec na migraci dnes? „Náš přístup k tomu by neměl být složitý. Každý máme přeci nějakou morálku. Když vidíme, že se něco nesprávného děje, měl by každý občan nějakým způsobem zakročit a říct, tohle se mi nelíbí, tohle není možné, aby pokračovalo,“ vysvětloval pro Český rozhlas Plus.

„Nemůžeme jako jednotlivci zasáhnout do bojů v Sýrii. To prostě není možné, pokud nejsme totální magoři a nenosíme rádi maskáče. Ale na druhou stranu můžeme přinutit naši reprezentaci k tomu, aby když sem přijede určitý počet rodin s dětmi z válkou zničené země, aby za nás všechny řekla: vezměte ty lidi, protože to potřebují,“ říká Matásek.

„Musíme jít k volbám a zvolit takové lidi, kteří nejsou rigidní a součástí jejich programu není děsit voliče hrůznými exody,“ apeluje na občany. Matásek také přiznal, že někteří politici, které dříve volil, jej zklamali. Přesto ale zůstává opatrně optimistický. „Vždy je lepší dát hlas tradici než rychlokvašným planým řečem,“ myslí si.

Moderátorka jej také požádala, aby ve třech větách popsal to, jak vnímá stav světa. „To je hrozně těžké. To bych potřeboval tak hodinku na to si to rozmyslet. Těch aspektů je moc. Mnoho lidí se chce mít dobře. Není možné z lahve napojit sto lidí. To prostě není možné,“ zdůrazňuje herec.

„Myslím si, že problém spočívá v tom, že přírodní zdroje jsou omezené a všichni z nich chceme profitovat a všichni se chceme mít dobře. A vždycky je to tak, že svět je propojený a někdo to odskáče. Vždy je to na úkor někoho jiného,“ myslí si Matásek.

Témata: david matásek češi