Karel Gott (†80) měl hit ve slovenštině: Jaká byla hudba za dob společného státu?

Karel Gott a Helenka Vondráčková

Autor: stars24.cz, ČTK

18. října 2022 21:54

Populární hudba měla své slovenské i české hvězdy, jejichž sláva rozhodně nebyla omezena řekou Moravou. Slovenské kapely Elán, Lojzo nebo Tublatanka byly u českého publika nesmírně populární, na Slovensko jezdili často koncertovat Helena Vondráčková, Hana Zagorová, Olympic a samozřejmě Karel Gott.

Rekordman v počtu vítězství v anketě Zlatý slavík, který jí kraloval od 60. let, se musel v roce 1982 sklonit před Miroslavem "Meky" Žbirkou, zpěvákem o generaci mladším ze skupiny Modus. O tři roky později hlasování vyhrál Peter Nagy. A poslední ročník v roce 1991 Pavol Habera, lídr kapely Team.

Žbirka byl jedním z mnoha umělců ze Slovenska, kteří přesídlili do Prahy. Opačná cesta byla však výjimečná, byť někteří čeští interpreti včetně Gotta zpívali i slovensky. Jeho píseň Mám rozprávkový dom vyhrála v roce 1966 první ročník festivalu Bratislavská lyra, který byl jednou z mála příležitostí, kde mohli Čechoslováci naživo vidět zahraniční hvězdy, třeba Beach Boys.

Přehlídka ve slovenské metropoli se zrodila jako autorská soutěž, z mnoha písní "z lyry" se staly hity. Mezi vítěze se zařadili i Marta Kubišová, Václav Neckář nebo Marika Gombitová. Bratislavská lyra, která se konala v červnu 1989, se pak stala jednou z předzvěstí konce komunistického režimu. Americká zpěvačka Joan Baezová tehdy z pódia pozdravila disidenta Václava Havla, kterého do haly propašovala jako "bedňáka". A než stačili pořadatelé zasáhnout, pozvala na pódium zakázaného slovenského písničkáře Ivana Hoffmana.

Témata: Karel Gott skupina Elán Miro Žbirka Lucie Vondráčková