Karel Schwarzenberg: Dcera s ním natočila film Můj otec, kníže!

Karel Schwarzenberg

Autor: stars24.cz, ČTK

11. října 2022 19:05

Dokument Můj otec, kníže je intimní portrét vztahu Karla Schwarzenberga postavený na rozhovorech dcery Lily Schwarzenbergové se slavným otcem. Celovečerní snímek je pohledem do komplikovaného vzájemného vztahu otce a dcery, která vyrůstala v aristokratické rodině.

Česko-rakouský film, který měl premiéru na začátku července na filmovém festivalu v Karlových Varech, uvedou kina od 20. října. Dnes ho jeho tvůrci představili novinářům.

"Měla jsem v úmyslu natočit film o svém otci, dokumentovat jeho myšlenky, neuvěřitelné znalosti, jeho život na politické scéně Evropy a samozřejmě jeho vzpomínky na dětství v dávno ztraceném světě. Ale čím déle jsem na této cestě s otcem šla, doprovázela ho a dělala s ním rozhovory, tím víc se z toho stal i film o mně, o nás, o snaze porozumět otci v celé jeho složitosti a být jím pochopena," uvedla Schwarzenbergová, která snímek společně s Lukasem Sturmem režírovala.

Film vznikal pět let a jeho podkladem byly desítky hodin rozhovorů, které vedli Lila a Karel Schwarzenbergovi nejen v Praze, ale i na dalších místech Evropy. Točilo se na Orlíku, ve Schwarzenberských palácích ve Vídni a Praze, na štýrském zámku Murau a dalších místech spojených s rodem Schwarzenbergů.

Rozhovory se nevyhýbají ani kontroverzním tématům, jako je složitá rodinná historie včetně komplikovaného dospívání Lily ve stínu charismatického otce a pod tíhou aristokratických tradic a zvyků. Dívka, vyrůstající v rodinné tradici ovládané dědičnými knížaty a muži, odolávala etiketě a aristokratickým predikátům, později sklouzla k drogové závislosti, pak se očistila a vybudovala si nový život. Film ukazuje, jak se opakovaně snaží překonat vzdálenost ke svému zdánlivě silnému otci. V průběhu natáčení Schwarzenbergová opakovaně čelí otázkám svého spolurežiséra Sturma na téma vlastní minulosti.

"Jakkoli se mohou místa, postavy a historické pozadí filmu zdát fascinující, věřím, že tento dokument ve své podstatě odráží intimní a velmi emotivní vztah otce a dcery, jejich společné silné a slabé stránky, selhání a sny, jejich podivínství a životní blízkost," podotkla k filmu Schwarzenbergová.

Karel Schwarzenberg se narodil 10. prosince 1937 v Praze jako dědic jednoho z nejstarších a nejbohatších šlechtických rodů v Evropě, ale jako dítě byl donucen emigrovat z bývalého Československa do Rakouska. Změna politického systému v roce 1989 mu dala šanci vrátit se do vlasti. Později působil jako vrcholný diplomat a předseda strany TOP 09.

Témata: Karel Schwarzenberg