Miloš Forman by se dmul pýchou! Jeho synové jsou rytíři francouzského Řádu!

Miloš Forman 3

Autor: ČTK

30. září 2022 19:07

Divadelníci Matěj a Petr Formanovi se stali rytíři francouzského Řádu za umění a literaturu, který za významné zásluhy uděluje francouzský ministr kultury. Synové režiséra Miloše Formana a zpěvačky a herečky Věry Křesadlové dnes ocenění převzali na francouzském velvyslanectví v Praze od velvyslance Alexise Dutertra.

Součástí ceremoniálu byl humorný divadelní portrét oceněných bratrů v podobě loutkového představení, které připravila Bela Schenková, a promítání filmu o jejich pobytu v Paříži.

Předávání se uskutečnilo v nezvykle bezprostřední atmosféře za přítomnosti mnoha hostů, mezi kterými nechyběli rodinní příslušníci a herečtí kolegové. "Je to výjimečná příležitost a cirkus od samého začátku, s Matějem a Petrem to nemohlo být jen obyčejné předávání," konstatoval velvyslanec Dutertre, podle kterého osud a kariéra bratří Formanů ukazuje jejich úzké sepětí s Francií a potvrzuje fakt, že umění je dědičné.

"Nesmírně si ocenění vážíme, přestože je tady hodně smíchu," řekl Petr Forman.

Bratři Formanové navštívili poprvé Francii v roce 1968 těsně před srpnovou invazí vojsk Varšavské smlouvy do tehdejšího Československa. V roce 1996 začali spolupracovat se slavným francouzským divadlem Voliérou Dromesco, vznikl mezinárodní projekt Bouda (La Baraque). V roce 2011 postavili šapito na přímo na Champs-Elysées v Paříži, kde od konce května do začátku července hráli představení Obludárium. Spolupracovali s mnoha francouzskými institucemi a divadly.

Petr Forman v letech 1983 až 1987 studoval na DAMU obor loutkoherectví. Vystupoval v divadelních souborech Pedluke Padluke. S bratrem (dvojčetem) Matějem hráli ve formacích Tuju a Akabal a stáli u zrodu divadelních poutí. Mezi nejúspěšnější představení Divadla bratří Formanů patří barokní opera Sedlák, čert a Bárbán nebo Prodaná nevěsta. Mezi další projekty bratří Formanů patří například Loď Tajemství.

Matěj Forman vystudoval na UMPRUM filmovou a televizní grafiku. Věnuje se divadlu, působí jako ilustrátor knih a příležitostný filmový herec, také jako pořadatel výtvarně zaměřených workshopů. Mezi poslední aktivity bratří Formanů patří venkovní festival divadla, nového cirkusu, hudby i výtvarného umění pořádaný v Praze pod názvem Arena.

Témata: Miloš Forman