Daniela Kolářová slaví 76. narozeniny: Jak je oslaví?

Zlata Adamovská a Daniela Kolářová ve filmu Za vším hledej ženu.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

21. září 2022 18:58

Jak šel čas s jednou z nejoblíbenějších českých hereček? Která role nastartovala její kariéru a kterou rolí žije právě teď? Diváci si ji už od 20. října užijí coby drsnou babičku ve filmu Za vším hledej ženu. Poněkud drsnější, co se humoru i náhledu na svět týče, ale přesto úžasnou – kdo by ji nemiloval? V této vztahové komedii hraje babičku hlavní hrdince Haně Vagnerové a maminku Zlatě Adamovské.

Daniela Kolářová měla štěstí na mnoho zajímavých rolí – na 100 filmových, téměř 50 seriálových či televizních a téměř 50 divadelních. K hraní se poprvé dostala jako devítiletá holčička v divadelním představení Císařovi nové šaty. I přesto, že ji maminka, pracovnice divadelní účtárny, od hraní odrazovala, stala se Daniela přední českou herečkou. Na DAMU se dostala hned na první pokus. A bylo rozhodnuto.

Jejím prvním filmovým debutem byl televizní snímek Konec velké epochy (1967). V roce 1971 však dostává již výraznější roli, a to v dnes již legendárním seriálu Taková normální rodinka. Tato role ji proslavila a otevřela jí tak dveře k takovým kultovním snímkům a seriálům jako jsou Noc na Karlštejně, Léto s kovbojem, Na samotě u lesa, Kulový blesk či Nemocnice na kraji města.

Tím se stala jednou z nejoblíbenějších hereček. Zajímavostí je, že hrála nejčastěji po boku Jaromíra Hanzlíka. Až Na samotě u lesa byl do role jejího partnera obsazen Zdeněk Svěrák.

V průběhu let následovaly role v desítkách filmů – namátkou třeba Lucie, postrach ulice, Obecná škola, Tmavomodrý svět, Vratné lahve nebo Kawasakiho růže..

Její nejaktuálnější rolí je poněkud drsnější babička hlavní hrdinky ve snímku Za vším hledej ženu. "Víš, kolik chlap stojí nervů a peněz? Kup si psa. To je jedinej případ, kdy za peníze získáš lásku," říká v traileru Daniela Kolářová své filmové dceři Zlatě Adamovské. “První natáčecí den jsme se Zlatkou cestovaly z Prahy do Ostravy. Bylo příšerné vedro a natáčelo se zrovna venku, takže jsme se v malých pauzách chodili všichni ochlazovat do klimatizované místnosti,” vzpomíná Daniela, která si vznik filmu sice protrpěla, ale zažila díky tomu spoustu legrace. Její postava jí navíc byla v mnohém blízká.

"Já mám ráda humor, ale dobrej, spíš černej. Takže mně se moc líbilo, že ta babička, kterou ve filmu Za vším hledej ženu ztvárňuju, je takhle nastavená. Tímto svým ostřejším humorem navíc dokáže ty napjaté situace skvěle narovnat,“ říká Daniela Kolářová a za pravdu jí dává i režisér snímku Miloslav Šmídmajer.

„Jsou herci, kteří dokážou sprostá či ostrá slova říkat s takovou elegancí, že vůbec vulgárně nevyznívají,“ říká Šmídmajer, „A tak jsem obsadil Zlatu Adamovskou a Danielu Kolářovou, které právě toto umění skvěle ovládají! A třeba Daniela Kolářová pronáší některé ostřejší věty s takovou grácií, že jsem nakonec litoval, že jsem tam některé ostré dialogy nezachoval. Ale pořád jich ve filmu zůstalo nadprůměrně!“ ujišťuje.

Co ale herečka dělala, když zrovna nekralovala před kamerou nebo na prknech, která pro ni znamenají svět? “Léto bylo intenzivní, prožila jsem ho prací na zahradě. Venku v přírodě jsem šťastná při práci s hlínou a rostlinami. Je to můj kostel, kde se modlím a učím se respektovat její řád. Ale stejně jako pokaždé jsem nejen na zahradě nestihla všechno, co jsem si napsala na svůj dlouhý seznam,” stěžuje si na oko herečka, které ve středu 21. září bude krásných 76 let. Oslava ale musí ještě chvilku počkat.

“Narozeniny oslavíme s rodinou, až se to bude všem hodit,” říká Daniela, která na hmotných darech zas tak nelpí, její touhy jsou vznešenější a přitom prostší. “Přeji si, aby ta zoufalá a smutná doba, kterou prožíváme, skončila. Jsem dost znepokojena stavem naší společnosti.”

Úsměv na tváři jí však s naprostou jistotou vždy vykouzlí její rodina, obzvláště vnoučata. “Ráda se s vnoučaty vidím, jejich zájmy jsou tak různorodé, že se pokaždé dozvím něco nového,” pochvaluje si Daniela, která neustále něco nového zažívá i díky svým rolím. S blížící se premiérou filmu Za vším hledej ženu a také s nadcházející divadelní sezónou bude opět v jednom kole. “Hraji ve Studiu Dva ve hře Šíleně smutná princezna a Odpočívej ve svém pokoji. V divadle Viola zase hru Nejen malý princ a Commedia finita a v divadle MANA tragikomedii o stáří a nemoci s názvem Návod na přežití.”

Témata: Daniela Kolářová Za vším hledej ženu (film)