Jan Žižka vtrhl do kin: Jákl zhodnotil návštěvnost o prvním víkendu!

Petr Jákl (režisér) 2

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

12. září 2022 20:30

Do kin vtrhl Jan Žižka minulý týden za účasti spousty zahraničních i českých herců a od té chvíle tvůrci netrpělivě čekali na výsledky. Dnes už mohou říct, že ho v počtu diváků za první víkend v kinech předběhl jen Lavi, Strange a Thor. Žižka totiž obsadil v letošním klání krásné čtvrté místo s 104 921 tisíci diváky (včetně předpremiér 114 244) za snímky Vyšehrad: Fylm, Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství a Thor: Láska jako hrom.

„Jsem nadšený, že přišlo tak velké množství lidí. Tento termín bych si pro českou distribuci nikdy nevybral, ale musel jsem se přizpůsobit Americe. Navíc jsem se dost obával toho, že nejen covid, ale především energetická krize, naprosto zásadním způsobem ovlivní návštěvnost kin. Což se bohužel děje, ale s tím se prostě nic dělat nedá,“ vzkázal režisér snímku Petr Jákl z USA, kde momentálně doprovází film do distribuce.

Situace v Americe ale také není nejpříznivější, co se návštěvnosti kin týče. „Nakonec jsme tady dramaticky snížili počet kinosálů, ve kterých se Žižka promítá, asi na 1 300. Kino distribuce v Americe je v této době neuvěřitelně komplikovaná a jelikož tu Jan Žižka není známý, tak by bylo finančně strašně nákladné film zpropagovat,“ vysvětlil Jákl s tím, že by musel do propagace dát víc, než stál samotný film. „To pro mě bylo už příliš velké riziko, které jsem nehodlal podstoupit. Vzhledem k tomu, že velmi zesílil svět online, budeme většinu zisků generovat tam,“ dodal režisér a producent.

Témata: Petr Jákl (režisér) film Jan Žižka