Hana Zagorová dostane od Zemana vyznamenání!

Hana Zagorová 4

Autor: ČTK

11. září 2022 19:38

Mezi lidmi, kteří obdrží letos 28. října státní vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana, bude i zesnulá zpěvačka Hana Zagorová. Zeman to uvedl v rádiu Frekvence 1. Přiznal také, že s ní o tom už v minulosti hovořil.

Zeman prozradil, že se Zagorovou o vyznamenání už v minulosti mluvil. "Tehdy paní Zagorová namítala, že je to zrovna v roce výročí, kdy Jakeš na Červeném Hrádku pronesl projev o hodné holce," řekl dnes Zeman.

Zagorová totiž v roce 1989 podepsala petici Několik vět Charty 77. Následně o ní Jakeš hovořil jako o jedné ze signatářů ve svém projevu z Červeného Hrádku.

Jaké vyznamenání konkrétně Zagorová posmrtně obdrží, Zeman nesdělil. Již dříve ale avizoval, že udělí například Řád bílého lva ukrajinskému prezidentu Volodymyru Zelenskému.

Zagorová zemřela ve věku 75 let. Zpěvačku dlouhodobě provázely zdravotní problémy. Její stav se začal zhoršovat poté, co v září 2020 dostala koronavirus s velmi těžkým průběhem. Kvůli únavě a oslabení organismu od srpna minulého roku zrušila své pracovní závazky.

Zagorová patřila už od druhé poloviny 60. let k nejvýraznějším postavám tuzemské popové scény. Uplatnila se nejen svým charakteristickým hlasem, ale také jako textařka, herečka a moderátorka.

Za svoji kariéru nazpívala Zagorová téměř 900 písní, působila v několika souborech a v divadlech Apollo a Semafor. Pak pro ni Karel Vágner sestavil na přelomu let 1972/1973 doprovodný orchestr. Vystupovala s Michalem Prokopem, Petrem Rezkem, Petrem Kotvaldem a Stanislavem Hložkem.

Témata: Hana Zagorová Miloš Zeman státní vyznamenání