Hana Hegerová přiznala: Nemůžu vůbec chodit a jsem uvězněna ve svém bytě!

Hegerová, Hana 4

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

10. června 2018 15:25

Nekorunovaná královna československého šansonu Hana Hegerová (86) před čtyřmi lety prodělala kombinaci srdečního infarktu s mozkovou mrtvicí. Šance na její uzdravení byly malé, zpěvačka se ale navzdory prognózám lékařů oklepala a její zdravotní stav je dnes celkem dobrý.

Poté, co se probrala z bezvědomí, na tom Hana Hegerová nebyla právě nejlépe. Tvrdila, že ji život netěší a čeká jen na to, až si pro ni přijde zubatá. To se ale časem naštěstí změnilo!

Zpěvačka žije přímo na Staroměstském náměstí a stěžuje si ale, že je vězněm ve svém bytě. Jediné, co jí po tom všem neslouží, jsou totiž její nohy.

„Vždyť já nemůžu vůbec chodit a jsem uvězněna ve svém bytě. Belhám se stěží o dvou berlích. Sama se nemůžu projít ani po terase, protože bych žuchla. Vyjdu si tam jen s něčí pomocí,“ svěřila se zpěvačka v rozhovoru pro Aha!.

Když si chce vyrazit na delší procházku nebo slouží jí invalidní vozík. „Já toho moc neujdu, tak si musím ulevit,“ přiznala Hegerová magazínu Sedmička. Dvakrát ročně navíc dojíždí do rehabilitačního centra do Berouna

Většinu času tak zpěvačka tráví sama doma, kde sleduje televizi, čte si a odpočívá. Pokud jí je lépe, zvednou jí náladu návštěvou její přátelé či její vnuk Matouš.

Konec kariéry oznámila Hegerová v srpnu 2011. V roce 2002 obdržela od prezidenta Václava Havla medaili Za zásluhy.

Je držitelkou rytířské hvězdy francouzského Řádu umění a literatury. V dubnu  2013 byla za významné přispění k propagaci francouzského šansonu a francouzské kultury obecně povýšena na komandéra francouzského Řádu za zásluhy .

Dne 28. října 2014 jí český prezident Miloš Zeman udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy. Slovenský prezident Andrej Kiska jí 7. ledna 2016 na Bratislavském hradě udělil Řád Ľudovíta Štúra II. Třídy.

Témata: Hana Hegerová