Další tajemství Miloše Formana? Svou ženu zažaloval...

Miloš Forman

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

10. června 2018 10:49

Před několika dny byla pokřtěna kniha plná vzpomínek slavných osobností na okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy nazvaná „1968 očima 50“. Podle autora Petra Macka obsahuje příběhy dobrodružné, emotivní i bizarní! „Třeba ten, jak okupace de facto zničila manželství Miloše Formana a Věry Křesadlové,“ říká Macek.

Rok 1968 změnil celou řadu lidských životů. Problémy se nevyhnuly ani slavným osobnostem. Okupace a následná normalizace například vedla k tomu, že Miloš Forman (†86) musel zažalovat svou ženu Věru Křesadlovou (74) kvůli tomu, že čeká dítě s jiným mužem!

Křesadlová sice hned po okupaci utekla za Formanem do Paříže, po několika týdnech se ale vrátila, protože režisér se domníval, že situace v Československu nebude tak zlá. „V roce 1969 Miloš do Československa ještě jednou přiletěl a pak zmizel definitivně. Zůstali jsme s dětmi sami,“ vzpomíná Křesadlová.

S Formanem se prý viděli až někdy v roce 1976. „Mezitím jsem asi po třech nebo čtyřech letech samoty začala žít s Janem V. Kratochvílem,“ přiznala.

Křesadlová začala nový život, protože její manžel se zpět do Československa vrátit nechtěl. Dal přednost kariéře před rodinou. Došlo tak i ke kuriózní situaci, kdy Forman musel manželku zažalovat kvůli cizoložství.

„Když jsem s Kratochvílem přišla do jiného stavu, řešilo se, jestli se máme rozvést, ale nakonec rozvod neproběhl. Kratochvíl přiznal otcovství a Miloš mě jako manželku musel zažalovat. Pak si z toho v Americe dělal legraci, že má třetího syna bez práce,“ popisuje Křesadlová. Nakonec se rozvedli až v roce 1999, do té doby se ale spolu viděli jen asi čtyřikrát.

Formanovou první manželkou byla v letech 1958–1962 herečka Jana Brejchová. Jeho synové z druhého manželství s Věrou Křesadlovou jsou dvojčata, divadelníci Petr a Matěj Formanovi. Potřetí se oženil s výrazně mladší Martinou Zbořilovou.

Témata: Miloš Forman 1968