David Deyl: Magické datum vydání nového alba!

David Deyl 2

Autor: stars24.cz, ČTK

1. září 2022 19:30

Datum plné devítek 9. září zvolil pro vydání svého šestého alba Tvůj signál zpěvák a skladatel David Deyl. Podobně jednal v případě své druhé desky Zásah, kterou vydal 11. listopadu 2011. Mixu alba, na němž je několik skladeb ve španělštině, se ujal kolumbijský producent a držitel čtyř Grammy Nicolas Ramirez. Hudbu napsal Deyl, v některých případech s přispěním producenta alba, hudebníka Marcuse Trana. ČTK to řekl Deyl.

"Zase jsme si pohráli s čísly a zvolili magické datum 9. 9. A protože se doba posunula, tak digitální a streamingové servisy nabízejí možnost, že si můžeme určit i přesný čas. Takže album vychází 9. 9. v devět hodin a devět minut. Chtěli jsme i devět vteřin, ale to už nešlo. I tak myslím, že čtyři devítky jsou magické číslo a věřím, že se albu bude dařit," řekl v rozhovoru s ČTK Deyl.

"Marcus je pro mě žijící génius, protože hraje na osmadvacet nástrojů, dělá s rapperem Marpem, protože ho ta hudba baví, ale zrovna tak spolupracuje se zpěvačkou Lenny nebo před pár lety produkoval hity Ewy Farne. Tím jak hraje na hodně nástrojů mu nedělá problém přecházet z jednoho stylu do druhého, takže mě s ním nahrávání baví," uvedl Deyl.

I kvůli tomu, že písně Te Encontre nebo El Fuego jsou ve španělštině, je Deylův styl označován jako pop ve stylu Enriquea Iglesiase. "Srovnání s Iglesiasem mi vůbec nevadí, je to čistý pop a on je jako člověk velmi milý. Jinak mě a producenta Trana inspirují také zpěváci jako Eros Ramazzotti nebo Tiziano Ferro," podotkl absolvent Hudební výchovy Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem.

Španělské texty napsal Daniel Leon. Českými slovy skladby opatřili Magdaléna Drsová, Ondřej Ládek známý jako písničkář Xindl X, Tomáš Roreček nebo Jan Dvořák. "Mám radost, že pro mě napsal dva texty i Vladimír Kočandrle z OK Bandu," dodal Deyl.

Album Tvůj signál nabízí melodické písně s milostnou tematikou. "Nedovedu si představit, že bych tvořil jiné skladby, v tomhle jsem doma a zejména fanynky to tak chtějí. (...) Uvědomuju si, že z 99 procent mě poslouchají ženy," sdělil Deyl, který na podzim chystá malé turné s různými symfonickými orchestry.

Deyl se narodil 26. prosince 1984 v Ústí nad Labem. Debutové album Hlavolam vydal v roce 2009. V témže roce získal cenu jako objev roku hudební televize Óčko a byl nominován jako objev roku v anketě Český slavík. Před lety předskakoval na pražském koncertu Jamese Blunta. Zatím vydal pět alb Hlavolam, Zásah, V ozvěnách, Moje Vánoce a Melodies of My Heart: Musicals!

Témata: David Deyl