Zákaz vystupování i výslechy. Jaké to měla Hana Zagorová (†75) za minulého režimu?

Hana Zagorová 4

Autor: ČTK

28. srpna 2022 20:01

Hana Zagorová neměla komunisty v lásce. Nejen, že jí zakázali koncertování, ale dokonce musela absolvovat i výslech a předvolání na Ústřední výbor KSČ

Pro zpěvačku se rok 1989 vůbec nevyvíjel dobře, na což zavzpomínala v jednom z dřívějších pořadů Rozstřel. Dokonce se ukázalo, že podepsala manifest Několik vět.

"V tu chvíli jsem strach neměla, protože mi to připadalo normální. Když si to přečtete, není tam nic, co by slušný člověk neměl podepsat," okomentovala svůj podpis. "Pak jsem měla strach, rozpoutalo to strašné věci. Za tři dny nastoupil absolutní zákaz," dodala.

Zpěvačka musela absolvovat i pětihodinový výslech v nechvalně proslulé Bartolomějské ulici, kde sídlila Státní bezpečnost. Střídali se nad ní hned dva „estébáci“. "Chovali se ke mně slušně, ale bylo to depresivní. Když jsem si chtěla odskočit na záchod, šla se mnou paní v uniformě. Asi to byla součást psychologického nátlaku," popsala.

Následovalo navíc předvolání na Ústřední výbor KSČ, kam musela společně s Karlem Vágnerem. Tam už se dočkala i výhrůžek. Na tehdejšího generálního tajemníka Milouše Jakeše, který si ji vybral za terč v legendárním projevu, si ale nestěžuje.

"Jakeš o mně řekl, že jsem hodná holka, neřekl nic špatného," uvedla v narážce na projev z Červeného Hrádku. "Tehdy jsem se hořce smála, protože jsem nevěděla, co budu dělat," dodala.

Témata: Hana Zagorová