Hana Zagorová (†75) byla skvělá umělkyně a dobrý člověk, vzpomínají na ni kolegové

Překvapení na křtu Zagorky - Jiřina Bohdalová: Chtěla bych zpívat, ale nejsem ráda druhá 5

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

27. srpna 2022 11:09

Další a další lidé vzpomínají na zpěvačku Hanu Zagorovu, jejíž hlas nás provázel desítky let. Smutek sdílí jak textaři, tak i její pěvečtí kolegové z branže.

"Je to smutná zpráva. Hanka byla hrdinka, s chorobou krve, kterou měla, nebylo lehké žít, natož pak pracovat. Zůstalo za ní množství práce, byla to skvělá umělkyně a dobrý člověk," řekl ČTK producent a textař Michael Prostějovský, který pro Zagorovou napsal například text jejího hitu Mimořádná linka.

Textař a bývalý prezidentský kandidát Michal Horáček ocenil Zagorovou jako zpěvačku i jako angažovanou umělkyni, která v roce 1989 podepsala petici Několik vět. "Bylo to velké překvapení, ve svém projevu o ní hovořil tehdejší komunistický šéf Miloš Jakeš," připomněl Horáček. "Byla spíše známá jako představitelka populární hudby, ale ve druhé polovině své kariéry udělala řadu zajímavých šansonů. Jejího odchodu je mi moc líto, vážil jsem si jí," dodal.

Velký zármutek vyjádřila také zpěvačka Helena Vondráčková. "Je mi to velmi líto. Byla to zpěvačka, která se těšila mnoho let velké popularitě, měla obrovskou řadu obdivovatelů a fanoušků, nejen díky svým krásným písničkám a srdečnému a milému vystupování, ale i nádherným textům, které si mnohé sama napsala. Často jsme se vídaly na stejných pódiích a znám ji jako usměvavou a příjemnou kolegyni, která milovala život a lidi," sdělila.

Soustrast rodině, přátelům a fanouškům Zagorové se objevila i na twitteru Goethova institutu v Praze. "Česká zpěvačka nebyla neznámá ani německému publiku. V NDR i v BRD vystupovala především v 70tých letech a zpívala své české písničky s německými texty," připomněl.

Témata: Hana Zagorová