Hana Zagorová (†75): Na slavnou zpěvačku vzpomínají i v zahraničí!

Hana Zagorová 4

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

27. srpna 2022 10:15

Nejen české celebrity, politici a veřejnost myslí na zesnulou Hanu Zagorovou. I ve slovenských médiích si připomínají její úspěšnou hudební kariéru, a k úmrtí zpěvačky se dokonce vyjádřila i slovenská prezidentka.

Jedinečný hlas zpěvačky Hany Zagorové bude znít i nadále, ale její neopakovatelný úsměv nám bude chybět, napsala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v reakci na úmrtí Zagorové. 

"Její písně zná celé Česko a Slovensko. Když v červnu 1989 podepsala petici Několik vět, ve které Charta 77 žádala propuštění vězňů a svobodu slova, režim jí zakázal vystupovat. Odolala tlaku a svůj podpis neodvolala," uvedla Čaputová.

Na facebooku také připomněla, že Zagorová se Slovenskem ji spojoval její manžel, tenorista Štefan Margita, který ji podporoval až do samého konce. Slovenská média pak označila Zagorovou za jednu z nejúspěšnějších zpěvaček.

Podle listu Denník N je Zagorová nejúspěšnější českou zpěvačkou všech dob, když prodala přes 12 milionů alb. Dodal, že podobně jako u jiných zpěváků ze 70. a 80. let i v jejím případě nastal po pádu komunistického režimu v Československu jistý kariérní útlum.

"Na koncertní pódia se vrátila až ve druhé polovině 90. let, ale od té doby vydávala nové nahrávky se železnou pravidelností. Nahrávala alba, vystupovala v muzikálech, objevovala se v televizi a dlouhodobě se držela na předních příčkách popularity," napsal list.

Na zpěvačku vzpomínají i tamní slavné osobnosti. Na YouTube kanále populární talkshow Petra Marcina Neskoro večer se včera objevil záznam z roku 2015 právě s Hanou Zagorovou. 

"Bylo nám nesmírnou ctí, že Hana Zagorová byla v roce 2015 hostem v naší relaci. Odchod jedné z nejlepších a nejvýraznějších československých zpěvaček nás proto velmi zasáhl, a tak jsme si jako vzpomínku na ni připravili sestřih z jejího účinkování v Neskoro večer," píše se pod videem.

"Doposud nám v uších znějí její krásná slova, která nám adresovala bezprostředně po natáčení: "Mně u vás bylo tak dobře, že se mi ani nechce odejít"," uvedli tvůrci na YouTube kanále.

Zagorová zemřela ve věku 75 let. Zpěvačku dlouhodobě provázely zdravotní problémy. Její stav se začal zhoršovat poté, co v září 2020 dostala koronavirus s velmi těžkým průběhem. Kvůli únavě a oslabení organismu od srpna minulého roku zrušila své pracovní závazky.

Zagorová patřila už od druhé poloviny 60. let k nejvýraznějším postavám tuzemské popové scény. Uplatnila se nejen svým charakteristickým hlasem, ale také jako textařka, herečka a moderátorka.

Za svoji kariéru nazpívala Zagorová téměř 900 písní, působila v několika souborech a v divadlech Apollo a Semafor. Pak pro ni Karel Vágner sestavil na přelomu let 1972/1973 doprovodný orchestr. Vystupovala s Michalem Prokopem, Petrem Rezkem, Petrem Kotvaldem a Stanislavem Hložkem.

Témata: Hana Zagorová