Hana Zagorová (†75): Devítinásobná Zlatá slavice prodala 11 milionů desek

Hana Zagorová je z nemocnice zpátky doma. 4

Autor: ČTK, stars24.cz

26. srpna 2022 14:49

Hana Zagorová právem patřila k nejlepším tuzemským zpěvačkám. Prodala ohromné množství desek a v počtu obdržených Zlatých slavíků se jí vyrovná jen Lucie Bílá. Kromě zpěvu se ale věnovala i textařině.

Zpěvačka s nezaměnitelným projevem, která zemřela necelé dva týdny před šestasedmdesátými narozeninami, měla za sebou bezmála 60 let dlouho kariéru na scéně. Psala ale i texty pro své kolegy, zahrála si také ve filmech včetně legendárního Trháku nebo muzikálech, a moderovala televizní pořady.

Devítinásobná Zlatá slavice - více ocenění má jen Lucie Bílá -, která během let nazpívala přes osm stovek písní, vydala poslední, třiadvacáté studiové album s názvem Já nemám strach, v roce 2018.

Ke spolupráci na něm přizvala mladé autory, text titulní písně napsal Marek Ztracený, slova další písničkář Xindl X. Členka Síně slávy cen Anděl měla na kontě 19 platinových a zlatých desek, prodala bezmála 11 milionů nosičů.

Zagorová napsala i přes 80 textů, které si do svého repertoáru vybrali Karel Gott, Eva Pilarová či Helena Vondráčková: "Začalo to vlastně tak, že někdo mi nedodal text, který jsem měla zpívat už příští den ve studiu. Tak jsem sedla a ten text si napsala. V podstatě to přišlo tak nějak samo sebou," prozradila jednou.

Do vypuknutí pandemie koronaviru Zagorová pravidelně koncertovala, na její vystoupení přitom rozhodně nechodili jen pamětníci její nejslavnější éry ze sedmé a osmé dekády minulého století.

Témata: Hana Zagorová