Jan Rosák: Moderátorská legenda slaví narozeniny!

Rosák, Jan

Autor: ČTK

24. srpna 2022 13:11

Přestože se Jan Rosák, který se narodil 24. srpna 1947, sice už na televizní obrazovce neobjevuje tak často jako dříve, stále ale patří mezi oblíbené moderátory.

Dnes mohou jeho hlas lidé slyšet zejména na Dvojce Českého rozhlasu, loni ostatně oslavil půlstoleté působení na radiových vlnách, kromě toho uvádí třeba pořad Poklad z půdy na televizi Prima. A na rozličných stanicích se stále objevují reprízy jím uváděných pořadů, ať už se jedná o Videostop nebo třeba Riskuj.

Rosák se narodil v Ivanovicích na Hané a vždycky si přál být hercem. Divadlo hrál už na gymnáziu, při přijímacích zkouškách na DAMU ale dvakrát neuspěl a ze studií práv po několika semestrech zběhl. Potom vystřídal různá zaměstnání - byl například průvodcem na hradě Rožmberk, kulisákem, řidičem sanitky i prodavačem losů - a jako externista přišel do rozhlasu. Později se uplatnil i v televizi, diváci si jeho hlas a tvář dodnes spojují zejména se zábavnými a soutěžními pořady: například Videostop, Bingo nebo Riskuj!

Nepřehlédnutelným se stal i díky dětskému pořadu pořadu Magion. Vítěz mnoha diváckých anket - mimo jiné trojnásobný držitel ceny TýTý v kategorii osobnost televizní zábavy - si zahrál také v seriálu z nemocničního prostředí Modrý kód a jako otec Fouras se představil v české verzi dobrodružné televizní soutěže Pevnost Boyard. Rosák je ženatý, má dvě dospělé dcery a žije v Mníšku pod Brdy. Má rád dobré víno a baví ho tenis a fotbal - v Amfoře si zahrál i s legendárním Pepi Bicanem.

Témata: Jan Rosák