Hvězda stříbrného plátna? Neuvěřitelný dárek pro Petra Jandu!

Janda, Petr 3

Autor: ČTK

30. července 2022 13:35

Dokumentaristka a kameramanka Olga Malířová Špátová natáčí film o Petru Jandovi a skupině Olympic. Celovečerní snímek by měl mít v kinech premiéru na konci příštího roku. Film s pracovním názvem Django, Jandovy přezdívky podle slavného jazzového kytaristy Djanga Reinhardta, vzniká k 60. výročí Olympiku a 80. narozeninám Jandy,

"Snažím se o takový recept na to, jak žít v podání Petra Jandy. Chci to pojmout jako nadějeplný film, pozitivní a radostný, protože Petr je pro mě ohromnou inspirací," uvedla Špátová. "Strašně bych si přála, aby v dnešní době po covidu, problémů kolem Ukrajiny a podobně jeho životní příběh nakopnul lidi k silnému a tvořivému životu," dodala.

Dokument Špátové bude o historii nejstarší tuzemské bigbítové kapely i životním příběhem jejího kapelníka. Zachytí mimo jiné i Jandovy rodinné ztráty. Janda se s první ženou Janou seznámil v polovině 60. let a v roce 1967 se jim narodil syn Petr, který však v lednu 2001 zemřel na mozkový nádor. Deset let předtím Jana Jandová zemřela na rakovinu. Před nedávnem Jandovi zemřel i bratr Jiří. Janda se znovu oženil, vztah s druhou manželkou Martinou, s níž má dceru Elišku, ale ztroskotal. A ačkoliv po rozvodu prohlašoval, že se již nikdy neožení, v roce 2005 to zkusil potřetí - jeho současná manželka Alice je o 40 let mladší.

"Je neuvěřitelné, co všechno ho potkalo. A on se vždy zvednul a šel dál," podotkla Špátová.

Záběry k dokumenty vznikaly tento týden na festivalu Benátská! v Liberci, kde Špátová se svým spolukameramanem a manželem Janem Malířem natáčela koncert Olympiku. "Točila jsem v detailu jak muži, ženy, děti, mladí lidé zpívají Petrovy písničky, které zlidověly. Když jsem chodila do skautu, hrávali jsme je u táboráků. Vidím, že když tvorba člověka neopustí ani ve vyšším věku, tak je to takový životabudič," konstatovala.

Dokument vzniká už rok a Špátová tak byla u natáčení Jandovy sólové desky Asi se mi nebude chtít, která vzbudila kladné reakce hudební kritiky. "My jsme z ní s mým manželem také byli nadšení a úplně dojatí, při prvním poslechu písně Mladej kmet jsme oba plakali. Tuhle desku bych ve svém filmu chtěla hodně použít," sdělila osmatřicetiletá filmařka.

Témata: Petr Janda Skupina Olympic