Michal Horáček slaví sedmdesátiny: Co momentálně chystá?

Michal Horáček 2

Autor: stars24.cz, ČTK

23. července 2022 21:38

Bývalý prezidentský kandidát Michal Horáček se na prahu sedmdesátky, kterou oslaví 23. července, soustředí zejména na školu, Ukrajinu a psaní opery. Student dějin umění na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy se osobně angažuje v pomoci ukrajinským uprchlíkům a s Michaelem Kocábem plánuje, že vytvoří českou operu. "Možná jde o největší ambici našich kariér," řekl Horáček v rozhovoru s ČTK.

"Koncem 80. let jsme spolu udělali projekt Odysseus, ve kterém byly operní prvky, ale tohle bude čirá opera. Na spolupráci se budu podílet nejen jako libretista. Po dlouhých úvahách jsem vybral téma inspirované mým studiem dějin umění, je jím obraz italského malíře Giotta di Bondoneho. Giotto udělal pro baziliku sv. Františka v Assisi soubor několika desítek maleb a já jsme vybral jeden - Vyhnání ďáblů z Arezza. Zaujalo mě, jak je ten obraz úžasným způsobem až moderní. Vlastně naznačuje celou scénografii," uvedl Horáček.

Práci na duchovně laděné opeře ale přerušila ruská invaze na Ukrajinu, která začala 24. února. "Teď nejde psát, musím se postarat o mámy s dětmi z Ukrajiny, pochopit celou tu situaci, o které jsem doufal, že už jí nebudu svědkem. Opera bude, ale teď je pro mě přednější pomáhat Ukrajině. Myslím, že nejlepší je dávat peníze na ukrajinskou armádu. Je důležité vytrvat v podpoře, která bude pochopitelně upadat, ale nesmí se zastavit," prohlásil.

V roce 2007 Horáček získal magisterský titul z oboru obecná antropologie na Fakultě humanitních studií, o čtyři roky později dokončil doktorské studium kulturní antropologie. Před třemi lety se zapsal k dennímu studiu dějin umění na Filozofické fakultě UK. "Jsem v ročníku s lidmi, jejichž rok narození začíná dvojkou. Je to mimořádná sestava velmi bystrých a talentovaných lidí a studium vyžaduje velké úsilí. Zbývá mi rok do bakaláře, pak budu pokračovat na magisterském studiu, a když to půjde, udělám si druhý doktorát. Nezvýší mi to plat ani prestiž, ale přináší mi to radost z nového poznávání prostředí kultury, které mám rád," řekl Horáček.

Narozeninový den chce Horáček strávit s manželkou, kostýmní výtvarnicí Michaelou Hořejší, a dcerou Julií. "Přátelé v čele s Rosťou Novákem mi na podzim chystají nějaké překvapení, to bude hezké setkání," podotkl.

V prezidentských volbách v roce 2018 získal Horáček v prvním kole téměř 473.000 hlasů a skončil na čtvrtém místě. Za sebou nechal například Marka Hilšera nebo Mirka Topolánka. O další kandidatuře neuvažuje. "Už to jde mimo mě. Buď něco dělám, a pak se tomu věnuju až fanaticky, a když ne, tak to úplně pouštím z hlavy. Ale těší mě, že lidé z mého volebního štábu se rozešli k novým kandidátům Danuši Nerudové, Petru Pavlovi a jinam, ale nikdo nešel k panu Babišovi," řekl.

Horáček se proslavil jako textař písní populární hudby. Spolupracoval zejména se skladatelem Petrem Hapkou, jejich písně zpívaly největší hvězdy české scény. Současnou hudební scénu už nesleduje. "Na to už vůbec nemám čas, musel jsem si určit priority, mimo jiné přečíst strašně moc textů ke studiu," vysvětlil.

Témata: Michal Horáček