Michal Horáček má 70. narozeniny: Slaví velký dobrodruh!

Michal Horáček 5

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

23. července 2022 14:25

Michal Horáček se v poslední době zapsal do povědomí prezidentskou kandidaturou, ale velmi dobrodružné byly především jeho osudy za minulého režimu. Co všechno tento renesanční člověk v životě dělal?

Horáčka nejprve vyloučili začátkem 70. let kvůli zfalšovanému razítku na výjezdní doložce pro cestu do Spojených států. Doprovázela to dvouměsíční vazba a nakonec podmínka. V ruzyňské vyšetřovací vazbě se také pustil do psaní písňových textů. 

Dnešní oslavenec se také pustil do sázení na koně v pražské Chuchli, ačkoliv si musel formálně obstarat zaměstnání. Díky koním se nakonec vrátil i k psaní, sázení se ovšem nevzdal ani jako dobře placený spolupracovník zahraničních médií. V roce 1987 se také stal redaktorem Mladého světa.

Do světa hudby nakoukl v osmdesátých letech, v lednu 1984 se bez ohlášení vydal na návštěvu ke skladateli Petru Hapkovi. Výsledkem byl vznik jedné z nejúspěšnějších autorských dvojic v historii české populární hudby.

Horáčkovi také zásadně vstoupila do života sametová revoluce. Nejprve se s Michaelem Kocábem angažovali za iniciativu Most v dialogu s komunistickou mocí. Tehdy se mu ale ještě naplno do politiky nechtělo. Vrhl se na úspěšné podnikání, které opustil v roce 2004, kdy prodal podíl ve Fortuně. 

Témata: Michal Horáček