Lipo avizuje novou desku: Co slibuje svým fanouškům?

Lipo

Autor: stars24.cz, ČTK

10. července 2022 21:30

Rapper, textař a režisér klipů Jonáš Červinka vystupující pod jménem Lipo několika singly avizuje desku, na které slibuje posun k větší muzikálnosti. Jako předzvěst svého chystaného alba s názvem Příběhy, které by měl vydat v říjnu, nabídl písně Jednou jsem slíbil, Bůh na nás zapomenul a Déšť doprovázené videoklipy.

Na nové desce hodlá směřovat k ještě živějšímu pojetí svých skladeb. Lipo to řekl v rozhovoru s ČTK.

"My jsme dlouho písničky sbírali, změnil se i koncept, jak hudbu pojímám a jak přistupuju k textové poetice. Znamená to ještě větší příklon k písničkám, živým nástrojům a ke způsobu vyprávění příběhů. Hodně píšu o svých pocitech, začínám se více inspirovat žánry, jako jsou folk nebo country než třeba hip hopem," uvedl.

Liberecký rodák Lipo se poprvé výrazněji prosadil v projektu Básníci před mikrofonem (BPM), který založil s Pauliem Garandem jako odnož českého rapu vycházející především z poezie. Texty pro něho proto mají velký význam. "Rozhodně je nepodceňuju, k hudbě jsem se dostal hlavně skrze texty, vždy pro mě byly zásadní. S BPM jsem začal básně roubovat do hiphopových beatů, ale dneska se to už více blíží klasické muzice," uvedl.

Loňský hit Jednou jsem slíbil nahrál Lipo s Richardem Krajčem z kapely Kryštof, v písni Bůh na nás zapomenul poukazuje na osudy lidí žijících na periferii a letošní novinku Déšť s ním nazpíval Jindřich Polák a skupina Jelen. Píseň je podle autora věnována párům, které si odpustily dřívější chyby a daly si novou šanci na společné štěstí. "Vždy jsem se snažil o to, aby moje tvorba přirozeně stárla se mnou a aby reflektovala můj lidský a názorový vývoj. V mládí jsem býval příkřejší, myslel jsem si, že když se cesta dvou lidí jednou rozešla, už se nemůže nikdy znovu spojit. Teď s touto svojí mladickou povýšeností trochu úřaduji. To je ten nový přístup, je mi šestatřicet a problémy, které řeším, se posunuly. Ve dvaceti té bylo jiné," podotkl Lipo.

Pod klipy Lipa se na sociálních sítích objevují vesměs pozitivní komentáře. Je to prý tím, že se svými fanoušky hovoří slušně a nestaví svoji kariéru na kontroverzích. "Ctím určité hranice komunikace, rap mě oslovil jako nový svět, nebyl jsem typický muzikant, ale básník. Rap mi umožnil vyjádřit se k některým tématům, ale nikdy jsem nepřijal některé zákonitosti tohoto žánru, jako je určitý materialismus a xenofobní osten nebo machismus. Tomu jsem se vždy záměrně vyhýbal, nebo jsem se proti tomu stavěl," prohlásil.

Debutová deska BPM nazvaná Slova se objevila v roce 2007. Druhou desku BPM vydali Lipo a Garand v roce 2009 a pojmenovali ji Horizonty. Za album byli oceněni žánrovou Cenou Anděl a získali dvě nominace na Hudební ceny Óčka. Na jaře 2011 oznámil Lipo práci na sólové debutové desce, kterou o rok později vydal pod jménem Víc než hudba. Chystané album Příběhy bude jeho čtvrté sólové. Kromě vlastní tvorby se Lipo věnuje režii videoklipů.

Témata: rapper Lipo