Lila Schwarzenberg: Dcera knížete ukázala Varům film o svém otci politikovi!

Karel Schwarzenberg

Autor: stars24.cz, ČTK

8. července 2022 21:33

Filmový festival v Karlových Varech uvedl v úterý v premiéře intimní portrét vztahu Karla Schwarzenberga a jeho dcery Lily. Dokument Můj otec, kníže, postavený na rozhovorech dcery se slavným otcem i rozhovorech s Lilou Schwarzenbergovou, je pohledem do komplikovaného vzájemného vztahu otce a dcery, která vyrůstala v aristokratické rodině.

Na premiéře film představili spolurežiséři Lila Schwarzenbergová a Lukas Sturm. Přítomen byl i protagonista filmu Karel Schwarzenberg.

"Měla jsem v úmyslu natočit film o svém otci, dokumentovat jeho myšlenky, neuvěřitelné znalosti, jeho život na politické scéně Evropy a samozřejmě jeho vzpomínky na dětství v dávno ztraceném světě. Ale čím déle jsem na této cestě s otcem šla, doprovázela ho a dělala s ním rozhovory, tím víc se z toho stal i film o mně, o nás, o snaze porozumět otci v celé jeho složitosti a být jím pochopena," uvedla v tiskové zprávě Schwarzenbergová.

Film vznikal pět let a jeho podkladem byly desítky hodin rozhovorů, které vedli Lila a Karel Schwarzenbergovi nejen v Praze, ale i na dalších místech Evropy, které byly pro život obou důležité. Točilo se na Orlíku, ve Vídni nebo ve štýrském Murau. Rozhovory mezi dcerou a otcem se nevyhýbají ani nepohodlným, kontroverzním tématům, jako je komplikované dospívání ve stínu charismatického otce a pod tíhou aristokratických tradic a zvyků.

Osobnost Karla Schwarzenberga je v Česku známá, je šlechticem, který musel opustit Čechy, po revoluci byl blízkým spolupracovníkem Václava Havla, neúspěšně kandidovat na prezidenta a stál i u zrodu TOP 09. Současná předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová také byla na dnešním uvedení filmu a s "otcem zakladatelem" se přišla pozdravit.

Příběh jeho dcery se ale divákům otevírá až ve filmu. Dívka, vyrůstající v rodinné tradici ovládané dědičnými knížaty a muži, odolává etiketě a aristokratickým predikátům, později sklouzne k drogové závislosti, pak se očistí a vybuduje si život v Londýně a nechá za sebou stíny minulosti. Film ukazuje, jak se Lila opakovaně snaží překonat vzdálenost ke svému zdánlivě silnému otci. Výsledkem je intimní portrét dvou lidí, kteří se navzájem znají i neznají.

Témata: Karel Schwarzenberg Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFF KV)