Menšík trpěl celý život! Lékařka promluvila o jeho hrůzách

Vladimír Menšík

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

2. června 2018 16:14 | Aktualizováno: 3. června 2018 23:44

Herec Vladimír Menšík dokázal hodiny vyprávět a bavit publikum, stejně jako dojímat k slzám v dramatických rolích. Jeho obrovský a neopakovatelný talent byl ale vykoupen utrpením, které prožíval celý život.

Menšík se svým typickým optimismem a elánem celý život zápasil s astmatem. "Každý tátův záchvat byl bitvou o život," vzpomínal už dříve syn Honza. "Dusil se, šlo jen o to urvat pro sebe trochu dechu." Z nemocnice utíkal do práce a domů. "Stárneme a je třeba toho tolik stihnout," říkal a s ohromnou vitalitou se valil dál.

Astma u Menšíka propuklo už v pubertě. "V době studií na průmyslovce běžel nějaký závod kolem čerstvě natřeného plotu a tam dostal poprvé těžký záchvat,“ řekla podle serveru Aha jeho lékařka MUDr. Zdena Lipárová. "Pak se mu to střídavě opakovalo celý život,“ dodala.

Menšík jí zavolal pokaždé, když se mu udělalo zle. "Jela jsem pro něj sanitkou i na Slovensko. Cestou jsme museli několikrát zastavit, aby si odpočinul. Chodila jsem s ním i na natáčení. Seděla jsem stranou a ve stříkačkách jsem už měla připravené léky, abych to nezdržovala,“ uvedla v dokumentu Tajemství Vladimíra Menšíka.

V den smrti odjížděl Menšík do Brna a lékařka ho zrazovala, ať nejezdí. "Nedal si říct,“ popsala smutně Lipárová.

Témata: Vladimír Menšík