Slunce, seno, jahody. Novému muzikálu dominovaly Bílá a Burešová, dorazil i Troška

Slunce, seno, jahody

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

18. června 2022 11:57

V Hudebním divadle Karlín (HDK) odstartoval muzikál Slunce, seno, jahody s hudbou a libretem Ondřeje Gregora Brzobohatého. Komedie vznikla podle stejnojmenného kultovního filmu režiséra Zdeňka Trošky a scenáristy Petra Markova z roku 1983 s hudbou Karla Vágnera.

Děj muzikálu se stejně jako ve filmu odehrává v jihočeské vsi Hoštice, kam přijíždí do Jednotného zemědělského družstva na brigádu student vysoké zemědělské školy Šimon Plánička (Písařík). Ten si chce v praxi vyzkoušet svůj experiment na téma dojivost krav v závislosti na kultuře prostředí, přičemž naráží na problémy s rázovitými vesnickými postavami.

V roli krav se objevila například Lucie Bílá nebo Eva Burešová, coby operní stračena ale zaujala i Kateřina Kněžíková. V hlavní roli korpulentní Škopkové, kterou ve filmu ztvárnila zesnulá Helena Růžičková, se budou střídat Adéla Gondíková s Ivou Pazderkovou.

V muzikálu hraje také Pavel Kikinčuk, který v původním filmu ztvárnil studenta vysoké zemědělské školy Šimona Pláničku. Zde si ale zahrál manžela Škopkové.

Na představení dorazil i Zdeněk Troška, režisér původní trilogie, který neskrýval nadšení. Bylo vidět, že se mu představení líbilo, stejně jako ostatním divákům. Muzikál tak zřejmě bude mít v Česku náležitý úspěch.

Slunce, seno, jahody je česká filmová komedie z roku 1983 režiséra Zdeňka Trošky. Lidovou komedii natočil Troška ve své rodné vsi Hoštice u Volyně, hrají v ní herci i neherci a jako kompars vystupuje téměř celá vesnice. Vzhledem k úspěchu filmu vznikla další dvě pokračování, Slunce, seno a pár facek v roce 1989 a Slunce, seno, erotika v roce 1991.

Témata: seno Slunce