Koncentrační tábor, tyfus, karanténa, Rusové. Ivan Vyskočil učinil velké přiznání!

Ivan Vyskočil, herec

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

1. června 2018 13:05

Populární herec Ivan Vyskočil si sebou nese více tajemství, než by se mohlo zdát. Minulost jeho rodiny je úzce spjatá s dobou nacismu a on sám se kvůli němu musel přejmenovat.

Ivan Vyskočil dlouho tajil svůj židovský původ. Sám ale o něm také nevěděl, jeho maminka přitom byla jako Židovka poslána do koncentračního tábora v Terezíně.

V něm si prošla hrůzami, jaké si nikdo neumí představit, a jako jediná z celé rodiny přežila. "Museli ji odvézt asi tak v polovině roku 1944. Bratr se narodil v únoru 1943 a když ho nechala mojí sestře na starost, tak mu mohl být tak rok a půl,“ svěřil se serveru Super herec.

Tvrdí, že jeho maminka byla statečná žena. "Říkala, co já ze sebe budu dělat nějakou hrdinku, byli lidi, kteří trpěli daleko víc. Byla jsem v Terezíně, bylo to tam špatný, ale co,“ dodal.

Jeho původ mu ale dlouho tajila a dokonce ho nechala pokřtít. "Řada lidí si po válce měnila jména. Já jsem taky pokřtěný v katolickým kostele jako Ivan Jan,“ přiznal herec.

Ani její návrat z tábora nebyl bez komplikací. Podle něj se dostala kvůli tyfu domů daleko později. "Lidi, kteří byli nakažení, drželi v izolaci, Rusové v tom nadšení z osvobození ty tyfové baráky tehdy otevřeli, ten tyfus se dostal mezi lidi a všechny pak drželi v karanténě,“ uvedl.

Hrůzné zážitky z tábora se s ní ale nesly po zbytek života. Měla podlomené zdraví a zemřela mladá. 

Témata: Ivan Vyskočil II. světová válka nacisté