Lukáš Vaculík má kulaté 60. narozeniny: Jak se změnil idol dívčích srdcí?

Lukáš Vaculík. 3

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

8. června 2022 11:15

Ke slavným dnešním oslavencům rozhodně patří Lukáš Vaculík, někdejší idol dívčích srdcí slaví kulaté 60. narozeniny. Proslavil se filmy Láska z pasáže, Kamarád do deště či hlavní rolí v milostném příběhu Oznamuje se láskám vašim. I dnes je Vaculík stále žádaným a oblíbeným hercem a stále více se uplatňuje i ve vážných rolích.

V loňském roce ztvárnil v oceňovaném televizním seriálu Ochránce hlavní roli školského ombudsmana, který v něm řeší situace inspirované skutečnými událostmi, jako je například vražda učitelky či sexuální obtěžování žáků.

Pražský rodák a absolvent konzervatoře Vaculík se před filmovou kamerou poprvé objevil jako sedmnáctiletý, když mu režisér Karel Kachyňa svěřil hlavní roli v komorním dramatu Lásky mezi kapkami deště. "Dodnes to je můj nejlepší film," řekl jednou Vaculík. Kromě filmu získal řadu příležitostí i v televizi, zahrál si i v několika seriálech (například Dobrá voda, Třetí patro, Sanitka, Proč bychom se netopili, Místo zločinu Plzeň) nebo muzikálech (Děti ráje, Lucie) a mnoho rolí ztvárnil v různých pohádkách. V roce 2018 se objevil v hlavní roli dvoudílného televizního snímku Metanol o skutečním případu metanolové aféry, která se Česku odehrála v roce 2012 a vyžádala si pět desítek obětí. A na stanici Prima měla nedávno úspěch série Temný Kraj, kde Vaculík v roli elitního kriminalisty Petra Kraje řešil brutální zločiny za pomoci svého psa Egona.

V 90. letech se Vaculík na stříbrném plátně blýskl například rolí Dannyho Smiřického ve filmu Tankový prapor. Ve druhé dekádě nového tisíciletí zaujal třeba ve filmu Příběh kmotra (2013), v ceněném kriminálním seriálu Rapl z roku 2016, a v témže roce 2016 se opět objevil v dalším "básnickém" filmu Jak básníci čekají na zázrak.

Vaculík má dospělou dceru Alexandru z let svého vojenského působení na Slovensku a syna Lukáše s manželkou Petrou, se kterou se rozvedl v roce 2014.

Témata: Lukáš Vaculík