Josef Abrhám: Proč se vracel do Kunovic?

Josef Abrhám (autor: Martin Pauer)

Autor: ČTK, stars24.cz

7. června 2022 22:21

Do Kunovic na Uherskohradišťsku, kde prožil své dětství, jezdil herec Josef Abrhám také v dospělosti. Ve městě navštěvoval hrob rodičů i kamarády, řekl ČTK kunovický starosta Pavel Vardan. Populární český herec zemřel před třemi týdny ve věku 82 let. Lidé se s ním naposledy rozloučili dnes v kostele na pražském Spořilově.

Přestože se Abrhám narodil 14. prosince 1939 ve Zlíně, žil jako dítě v nedalekých Kunovicích. "Celá rodina Abrhámova v Kunovicích dlouhodobě byla velmi vážená a ctěná. Vlastnili tady cihelnu, která tady dlouhodobě fungovala, prosperovala a vytvářela pracovní místa. Přispívala k rozvoji regionu," uvedl starosta.

O Josefu Abrhámovi mluví jako o skvělém člověku a herci. "Po celou jeho kariéru jsme se o tom mohli přesvědčovat. Pro Kunovice a Kunovjany byl velmi vážený a byl tady velice oblíbený, populární," řekl Vardan.

Do Kunovic se podle něj Abrhám nezřídka vracel. "Měl tady hrob svých rodičů a prarodičů. Měl tady i své kamarády. První starosta samostatných Kunovic, inženýr (Jiří) Deml, byl jeho spolužákem, takže se navštěvovali a spolu dlouhodobě komunikovali," uvedl Vardan.

Přestože Abrhámova manželka Libuše Šafránková, která zemřela loni, je pohřbena ve Šlapanicích na Brněnsku, místem jeho posledního odpočinku by se měl podle deníku Blesk stát kunovický hřbitov. Že by měl být Abrhám pohřben právě v Kunovicích však starosta ČTK nepotvrdil. "To je věc rodiny, já zatím nemám žádnou informaci tohoto druhu," řekl dnes odpoledne Vardan.

Po Abrhámově úmrtí zřídilo město pietní místo v prostorách Staré školy. I dnes zůstávalo otevřené pro veřejnost. "Je pořád k dispozici. Kdo chtěl, zápis mohl do kondolenční knihy učinit," doplnil starosta. V roce 2007 obdržel Abrhám čestné občanství města Kunovice.

Na filmovém plátně proslavily Abrháma role fešáků, svůdníků, lékařů nebo falešného vrchního. Dokázal ztvárnit role humorné i vážné. Vděčné úlohy hrál Abrhám v komediích Kulový blesk a Vrchní, prchni!, v Menzelově adaptaci románu Vladislava Vančury Konec starých časů nebo v Žebrácké opeře. Divákům se do paměti zapsal také jaké záletný doktor Blažej ze seriálu Nemocnice na kraji města.

Témata: Josef Abrhám