Karel Heřmánek zavzpomínal: Jaké bylo natáčení S čerty nejsou žerty?

Karel Heřmánek

Autor: ČTK, stars24.cz

1. června 2022 19:02

Rolemi v pohádkách a rodinných filmech, ale zejména postavou Lucifera v pohádce S čerty nejsou žerty, proslul herec Karel Heřmánek. Prezident Zlín Film Festivalu se rozhodl mu letos udělit Zlatý střevíček za mimořádný přínos kinematografii pro děti a mládež. Ocenění převezme Heřmánek dnes na závěrečném galavečeru, kde se budou vyhlašovat vítězné snímky letošního 62. ročníku festivalu.

Na pohádku S čerty nejsou žerty si Heřmánek podle svých slov stále občas vzpomene. "Bylo to příjemné, bavilo nás to. Bylo výborné obsazení, výborná parta tam byla, Hynek Bočan bezvadný režisér, scénář krásný. Práce mě těšila," řekl dnes novinářům Heřmánek.

Současné pohádky podle svých slov příliš nesleduje, někdy se na ně podívá s dětmi na Vánoce. V roli čerta se mu líbil například František Filipovský v pohádce Hrátky s čertem. "Hrál tam i pan Bek. To byla slavná pohádka, se kterou jsem vyrůstal," uvedl Heřmánek.

Na zlínském festivalu byl Heřmánek poprvé, doprovodila jej manželka Hana Heřmánková, která na festivalu před řadou let moderovala. "Tenkrát byl na festivalu ještě pan režisér Karel Zeman. Na závěrečném večeru jsem dostala ohromnou kytici, pan Zeman seděl v první řadě. Napadlo mě, že za všechny krásné filmy, na kterých jsme vyrůstali, jsem ji z jeviště panu režisérovi předala. Na to jsem si dnes vzpomněla," uvedla Heřmánková. Se zlínským festivalem má spojené také účinkování své sestry Dany Vávrové, která ztvárnila roli Leontýnky ve filmu Ať žijí duchové a na festivalu také byla. "Těšila jsem se sem moc. Navíc tatínek pochází z Babic a žili nedaleko v Nedakonicích," uvedla Heřmánková.

Zlín Film Festival dnes končí, začal 26. května. Při zahajovacím večeru dostal Zlatý střevíček herec Pavel Zedníček.

Témata: Karel Heřmánek