Poslední přání Waldemara Matušky? Tohle žádal na smrtelné posteli!

Matuška, Waldemar 4

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

31. května 2018 16:19 | Aktualizováno: 31. května 2018 22:44

Populární zpěvák Waldemar Matuška zemřel přesně před devíti lety. Jeho milovaná manželka Olga teď prozradila, co si Waldemar přál na smrtelné posteli těsně před tím, než naposledy vydechl!

Matuška 30. května 2009 podlehl na Floridě, kde na sklonku života žil, zápalu plic a následnému selhání srdce. Lékaři jej uvedli do umělého spánku, z něhož se již neprobudil.

Jeho žena Olga dodnes vzpomíná na poslední chvíle s Waldemarem. „Byli jsme s ním se synem celé dny a noci. V ten nejsmutnější moment jsme ho oba samozřejmě drželi za ruku. Jaká mohla asi být Waldemarova poslední slova? Vtipkoval," prozradila Blesku.

Na smrtelné posteli ještě rodině řekl, co by si opravdu přál „Prosil, ať splníme jeho poslední přání. Že nechce být v žádném případě pohřben na Floridě, ale doma v Čechách,“ vzpomíná jeho manželka.

Zpěvák totiž využil toho, že mu režim dovolil koncertovat v zahraničí. V roce 1986 i s Olgou zůstal v USA a usadil se na Floridě. V Československu se pak nesměly hrát jeho skladby, jeho deska Jsem svým pánem, která teprve měla vyjít, byla zničena. A ze seriálu Chalupáři byl smazán jeho hlas - zůstala jen hudba. Navíc mu byl odňat titul zasloužilý umělec.

Matuška místo toho v USA pořádal koncerty pro krajany a vydával zde další desky. A na Floridě zůstal i po roce 1989. Česko ale často navštěvoval a občas ještě i vystupoval, byť vzhledem k pokročilému věku musel počet vystoupení omezit.

„Říkal: Tady na Floridě píchnu do země a stojím ve vodě. Tady mě nepohřbívejte, byla by mně zima, nachladil bych se a dostal revma," vzpomíná Olga na Waldovo poslední přání. To mu také samozřejmě splnila. Pohřeb měl 18. června 2009 a přišlo na asi kolem dvanáct tisíc lidí. Místem jeho posledního odpočinku je Vyšehradský hřbitov.

Úvodní řeč, otevřenou slovy „Milý Waldemare", pronesl herec Václav Postránecký. „Tebe milovat bylo strašně jednoduchý," řekl Postránecký v sále, kde v první řadě seděl kromě členů rodiny také tehdejší prezident Klaus, Karel Gott Helena Vondráčková nebo Karel Štědrý.

Témata: Waldemar Matuška