Bolek Polívka dostane cenu za dlouholetý přínos dětské tvorbě!

Polívka, Boleslav 3

Autor: ČTK, stars24.cz

25. května 2022 17:52

Herec Bolek Polívka převezme v Ostrově na Karlovarsku Zlatou buřinku, cenu Dětského televizního a filmového festivalu Oty Hofmana za dlouholetý přínos dětské tvorbě. Festival od 25. do 30. září představí dětské filmy, přednášky mediální výchovy pro děti i dospělé, počítačové hry nebo filmové okénko pro Ukrajinu.

Ve dvou soutěžních porotách, pro dětské a studentské filmy, zasednou odborníci z řad filmových expertů, scenáristů nebo hudebních skladatelů. Novináře o tom dnes informoval výkonný ředitel festivalu Vladimír Keblúšek.

"V posledních letech hrál v řadě rodinných filmů a historicky byl velkým přínosem nejen v té dospělé, ale i v tvorbě pro děti," řekl k držiteli Zlaté buřinky ČTK Keblúšek. "Bolek Polívka přislíbil účast na slavnostním zahájení, takže bychom se na červeném koberci měli setkat 25. září a cenu by měl převzít osobně," dodal.

Polívka se vedle filmech pro dospělé objevil v pohádkách Tři bratři, Řachanda nebo Anděl Páně 2. Zlatou buřinku v minulosti pořadatelé udělili například režisérovi Václavu Vorlíčkovi, dramaturgyni Marcele Pittermannové nebo nynějšímu prezidentovi ostrovského festivalu Zdeňku Troškovi.

Novinkou letošního 54. ročníku je filmová laboratoř, jejímž garantem je umělecký manažer festivalu Lukáš Lerch. Jde o workshop, kdy budou děti pod vedení odborníka tvořit film. Na festivalu si děti také mohou pod dohledem zkušených profesionálů vyzkoušet role moderátorů, kameramanů, střihačů a své mediální výstupy prezentovat ostatním divákům.

"Velkou radost nám dělá fakt, že z některých dětských účastníků festivalu jsou dnes opravdoví profesionálové v mediálním světě. A jak sami říkají, 'nakopl' je právě dětský festival v Ostrově," sdělil místopředseda a supervizor festivalu Marek Poledníček.

Filmová přehlídka nabídne snímky Princ Mamánek, Srdce na dlani, Andílci za školou, Gump-pes, který naučil lidi žít, Léto patří rebelům a Tajemství staré Bambitky 2. O dalších titulech organizátoři jednají.

V hlavní soutěži loňského ročníku se objevilo osm celovečerních filmů, soutěžily i tři studentské krátké filmy. U porotců uspěly filmy Zakleté pírko, Smečka nebo seriál Ochránce.

Témata: Boleslav Polívka