Josef Abrhám: Zemřel člověk, který o sobě pochyboval, ačkoliv ho ocenila i Čaputová!

Josef Abrhám (autor: Martin Pauer) 2

Autor: ČTK

18. května 2022 17:14

V úterý zemřel jeden z nejpopulárnějších českých herců, držitel Ceny Thálie Josef Abrhám. Bylo mu 82 let. Vzpomínají na něj nejen jeho kolegové, ale i politici.

Činoherní divadlo, kde Abrhám působil v letech 1965 až 1995, uvedlo, že Abrhám na jeho jevišti hrál ve 30 inscenacích. Podle ředitele divadla Vladimíra Procházky měl ale překvapivě herec vždycky sklon k pochybám. O tom, co hraje, i o tom, jak to hraje. Přitom nejvíce podle Procházky většinou pochybují ti, kteří pochybovat nemusejí.

Na Abrhámovo působení v Národním divadle vzpomněl i jeho nynější šéf Jan Burian. Podle něj byly hercovy divadelní postavy vždy autentickým a pravdivým vyjádřením Abrháma jako člověka i umělce.

Abrhámovy herecké výkony ocenila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, vicepremiérka Veronika Remišová i slovenská média. Čaputová připomněla, že Abrhámovy kořeny sahají na Slovensko, protože jeho matka odtud pocházela.

Abrháma proslavily role fešáků, svůdníků, lékařů nebo falešného vrchního, role humorné i vážné. Vděčné úlohy hrál Abrhám v komediích Kulový blesk či Vrchní, prchni!, v rozverné Menzelově adaptaci románu Vladislava Vančury Konec starých časů či v Žebrácké opeře.

Témata: Josef Abrhám