Ondřej Vetchý slaví šedesátiny! Čeho si nejvíc cení?

Ondřej Vetchý jako mjr. Tomáš Kozák 2

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

16. května 2022 18:41

Od nezbedných floutků, spoléhajících na svou roztomilou drzost, se herec Ondřej Vetchý, narozený 16. května 1962, časem propracoval k rolím zloduchů i silných charakterů. Do svých šedesátin, které dnes slaví, vytvořil tento sympatický brunet na 180 rolí filmových a televizních a přes dvě desítky divadelních.

Jeden z nejobsazovanějších českých herců se do každé práce pouští s puntičkářskou snahou o dokonalost. Je také znám svou skvělou fyzickou kondicí a vysoce vyvinutým smyslem pro čest a spravedlnost.

Vetchý se narodil v Jihlavě a v roce 1984 dokončil konzervatoř v Praze. Po třech sezónách v Ústí nad Labem a dvou v Divadle E. F. Buriana v Praze zakotvil v roce 1989 natrvalo v pražském Činoherním klubu, kde kromě jiných scén (například Divadlo Palace), působí dodnes. Před kamerou debutoval v roce 1978 v komedii pro mládež Leť, ptáku, leť!, v níž ale vystupoval jen jako "křoví". Od druhé poloviny osmdesátých let si na plátně i obrazovce získával stále větší prostor (mimo jiné Sestřičky, Láska z pasáže či pohádka S čerty nejsou žerty). V roce 1987 si vysloužil uznání diváků i kritiky, včetně nominace na evropskou cenu Felix, hlavní rolí v psychologickém dramatu Dům pro dva.

Po sametové revoluci, v níž se rovněž veřejně zapojoval, se brzy stal jedním z nejobsazovanějších českých herců. Celkem devětkrát byl nominován na Českého lva (Golet v údolí, Kolja, Báječná léta pod psa, Tmavomodrý svět, Vendeta, 7 dní hříchů, Okresní přebor - poslední zápas Pepika Hnátka, Jak jsme hráli čáru, Po strništi bos). V roce 2013 získal Českého lva a Cenu české filmové kritiky za vedlejší roli ve filmu Okresní přebor - poslední zápas Pepika Hnátka, který byl natočen podle úspěšného televizního seriálu z fotbalového prostředí a Vetchému vysloužil diváckou cenu Týtý za rok 2010. Sám Vetchý je veliký sportovec, vedle fotbalu i dalších kolektivních sportů má rád bojová umění, zejména judo, které aktivně provozoval přes 20 let.

Nejvíc si Vetchý cení spolupráce s tandemem Jan a Zdeněk Svěrákovi, se kterým natočil Tmavomodrý svět, Kolju nebo Po strništi bos. Pod režijní taktovkou Jana Svěráka vznikl i snímek Betlémské světlo, nedávno uvedený do kin, kde Vetchý také hraje. Z jeho filmografie nedávné doby lze ještě jmenovat například komedie Bábovky či Ženy v běhu.

Divácky oblíbený byl jeho novinář Kadlec v seriálu Místo nahoře a Místo v životě. Od roku 2014 se objevil na obrazovkách České televize jako major Kozák v ceněném seriálu Případy 1. oddělení. Úspěšná byla i krimi série Eden, v níž si zahrál po boku Jana Potměšila. Ztvárnil i řadu postav v pohádkách, a tak mu vloni na Zlínském filmovém festivalu udělili Zlatý střevíček za mimořádný přínos kinematografii pro děti a mládež.

Témata: Ondřej Vetchý