Zemřela Marie Durnová (†78), herečka Národního divadla v Brně

Marie Durnová

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

16. května 2022 14:20

Ve věku 78 let zemřela Marie Durnová, dlouholetá členka činoherního souboru Národního divadla v Brně, které o jejím odchodu informovalo na webu.

Durnová zemřela ve spánku nad ránem po těžké nemoci v kruhu své rodiny, uvedlo divadlo. Poslední rozloučení proběhne v pondělí 23. května v Praze na zatím blíže neupřesněném místě. Ve foyer Mahenova divadla je umístěna kondolenční kniha. 

Herečka působila postupně v pražském Divadle Jiřího Wolkera, poté v Divadle F. X. Šaldy v Liberci, následovala angažmá v Ypsilonce, ústeckém Činoherním studiu a Divadle ABC.

Ačkoliv byla rodačkou z Brna, do angažmá v Činohře Národního divadla nastoupila až v roce 2006. Zde pak ztvárnila například babičku v Jiráskově Lucerně.

Za celý život odehrála Durnová přes 170 divadelních rolí, bezpočet rozhlasových, filmových a televizních. "Byla to herečka velké citlivosti, nádherného hlasu a velkého srdce. Bude nám tu hodně chybět, ale její 'duše', jak říkala svým postavám, s námi zůstanou navždycky," dodali zástupci divadla. 

Témata: Marie Durnová úmrtí