Jiří Vejdělek oslavil narozeniny! Sklízí úspěchy u statisíců diváků!

Jiří Vejdělek

Autor: ČTK

12. května 2022 22:47

Režisér a scenárista Jiří Vejdělek, který se narodil 11. května 1972, patří mezi divácky nejúspěšnější filmaře posledních let. Do kin vstoupil scenáristickou a režijní adaptací bestselleru spisovatele Michala Viewegha Účastníci zájezdu, který zhlédlo přes 800.000 diváků.

Šluknovský rodák Vejdělek vystudoval Pedagogickou fakultu na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem a poté režii na pražské FAMU. Již za studií si přivydělával jako autor kreslených vtipů do humoristických časopisů. Jeho celovečerní režijní debut, letní komedie Účastníci zájezdu, se stala nejnavštěvovanějším snímkem roku 2006.

Následující komediální roadmovie Roming (2007) byla uvedena v oficiálním programu Mezinárodního filmového festivalu (MFF) v Torontu. Tragikomedie Václav (2007), u níž se Vejdělek znovu podílel na scénáři, získala dva České lvy pro herce Ivana Trojana a Jana Budaře. Na MFF v Šanghaji 2008 obdržela za Václava Emília Vášáryová Zlatý pohár za nejlepší herecký výkon. Vejdělek byl zároveň spolu s Markem Epsteinem oceněn za nejlepší scénář.

Komedii Ženy v pokušení (2010) zhlédlo 1,250.000 diváků a stala se nejnavštěvovanějším filmem roku, Eliška Balzerová získala Českého lva za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli. Práva na anglickou verzi snímku zakoupil Gareth Unwin, britský producent oscarové Královy řeči. Následná komedie Muži v naději (2011) stejně jako Ženy v pokušení získala Českého lva pro divácky nejúspěšnější snímek roku.

Za snímek Tátova volha dostal Vejdělek v roce 2018 na MFF v Karlových Varech cenu Modrá kostka za umělecký přínos. Zatím posledním Vejdělkovým snímkem je Poslední aristokratka (2019) natočená podle stejnojmenného humoristického románu Evžena Bočka.

Témata: Jiří Vejdělek