Josef Zíma: Legendární zpěvák má 90. narozeniny! Proč se necítí být králem dechovky?

Josef Zíma, český herec, zpěvák a moderátor, manžel herečky Evy Klepáčové. Kromě pop music je známý jako zpěvák české dechovky. Často bývá označován jako nekorunovaný král české dechovky.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

11. května 2022 12:40

Jedna z legend české populární hudby slaví 11. května kulatiny. Josef Zíma má právě dnes 90. narozeniny. Lidmi je považován za krále tuzemské dechovky, ačkoliv on sám s tím úplně srozuměn není.

Zíma je řazen i mezi legendy české populární hudby, což se mu také úplně nepozdává. "Ale víc se mi třeba nelíbí, že se o mně říká, že jsem král české dechovky. Já nechci dělat rozdíly," poznamenal ve vysílání Českého rozhlasu. 

Sám ostatně konstatoval, že jeho vystoupení nejsou čistě dechovky. "Škatulkování nemám rád, nenávidím to. Musí to být hlavně melodický. Muzika je pro mě jen dobrá, nebo špatná," nechal se slyšet. 

Zíma byl svého času velice populární, v šedesátých letech se umístil dokonce na třetím místě v anketě Zlatý slavík. Proslavil se však také jako konferenciér a herec, obor ostatně vystudoval na DAMU.

Z filmových rolí vyčnívá ta, v níž jej televizní diváci mohou sledovat každý rok už po několik desetiletí. Jde o postavu prince Radovana v pohádce Princezna se zlatou hvězdou. 

Témata: Josef Zíma