Známý filmař promluvil o Menšíkovi: Měl černošské předky!

Vladimír Menšík

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

29. května 2018 14:22

Dnes uplynulo přesně 30 let od smrti legendárního českého herce a komika Vladimíra Menšíka! I po těch letech se ale ukazuje, že jsme zřejmě jednu z největších televizních hvězd československé historie neznali! Česko-americký scenárista a režisér Vojtěch Jasný (92) teď přišel s divokou hypotézou o jeho původu.

Všichni jistě dobře ví, že se Menšík narodil v moravských Ivančicích. Jeho rodný dům v dnes zdobí pamětní deska! Odkud ale pocházeli jeho předci? Jasný představil svou poněkud odvážnou teorii!

„Já si myslím, že on měl předky, když napoleónská armáda přišla, černošské. Protože já jsem tenhle charakter a ten humor poznal u černošských herců v Americe. A jejich spontaneitu takovou. To byla jeho síla. My bílí neumíme tak tančit a zpívat jako Louis Armstrong," prozradil Jasný v dokumentu České televize Příběhy slavných.

„A musí se mu odpustit všechno, protože on byl lidský a měl ohromně dobré srdce. No, čili co! On je určitě v nebi. No, tak se napravuje někde, tam patří," pěl na Menšíka ódy režisér. Sám se s hercem dobře znal, Menšík hrál v jeho filmech Všichni dobří rodáci a Až přijde kocour.

Menšík vystupoval doslova ve stovkách televizních pořadů a ve filmu a televizi vytvořil přes 150 rolí. Za zmínku stojí mezi jinými pořad Bakaláři a nezapomenutelné konferování silvestrovských estrád. Celá dlouhá léta trpěl těžkým astmatem.

Byl silný kuřák a také často pil alkohol, ale s pitím a kouřením přestal, kvůli zdravotním problémům. Naposledy se před kamerou objevil 27. května 1988 v pořadu. O dva dny později zemřel v Brně. Pohřben je na pražských Olšanských hřbitovech.

Vladimír Menšík byl dvakrát ženatý. S první manželkou Věrou měl dvě děti – syna Petra a dceru Vladimíru. S druhou manželkou Olgou měl také dvě děti – syna Jana a dceru Martinu, která se jako jediná z jeho dětí stala herečkou.

Témata: Vladimír Menšík Vojtěch Jasný (režisér)