Jiřina Bohdalová ji stála po boku. Jak se Iva Janžurová nesmazatelně zapsala mezi nejlepší herečky?

Janžurová, Iva 3

Autor: ČTK

7. května 2022 17:28

Herečka Iva Janžurová zanedlouho oslaví své 81. narozeniny. Na svém kontě má stovky filmů a obdržela řadu cen. Víte ale, jak se proslavila?

Celkem Janžurová natočila víc než 350 filmů, televizních inscenací a seriálů. Mezi nejslavnější patří Penzion pro svobodné pány nebo Svatba jako řemen Jiřího Krejčíka, Petrolejové lampy a Morgiana Juraje Herze, Kočár do Vídně Karla Kachyni, Pane, vy jste vdova Václava Vorlíčka a filmy Alice Nellis Ene bene a Výlet.

Navzdory svému expresivnímu projevu "na place" je v soukromí osobou spíše tichou a introvertní. Říká, že po představení sedí a trápí se chybami, které udělala.

Po škole nastoupila v Liberci a odtud se záhy vrátila do Prahy na Vinohrady, kde hned první sezonu dostala roli Jany z Arku a začalo se mluvit o velkém talentu. Krátce poté jí Kachyňa svěřil hlavní roli v dramatu Kočár do Vídně.

V roce 1968 si poněkud zavařila tím, že spolu s Martou Kubišovou vítaly Alexandra Dubčeka, a následovaly sankce. "Byla jsem z těch různých zákazů zcepenělá, ulítaly mi včely," vzpomíná. "Měla jsem i období, kdy jsem na jevišti ztrácela text. Stávalo se, že jsem najednou trčela na jevišti, nevěděla jsem, co hraju a kde jsem."

V té době se jí moc nedařilo ani v soukromí. Vzala si kameramana Jana Eisnera, ale zanedlouho se rozvedli a jejím celoživotním partnerem se později stal herec a režisér Stanislav Remunda, s nímž má dvě dcery, Sabinu a Theodoru, rovněž herečky.

Mezi nejoblíbenější komičky ji zařadila nesmrtelná komedie Světáci Zdeňka Podskalského z roku 1969, kde si po boku Jiřiny Bohdalové a Jiřiny Jiráskové zahrála jedno ze tří lehkých děvčat.

Sedmdesátá léta pro ni znamenala spoustu příležitostí ve filmu: Marečku, podejte mi pero, Pane, vy jste vdova, Zítra to roztočíme, drahoušku, Což takhle dát si špenát, Hodíme se k sobě, miláčku?, Já to tedy beru, šéfe.

Také seriál Nemocnice na kraji města, kde hrála nezapomenutelnou sestru Huňkovou, hubatou, trochu naivní, ale diváky milovanou.

Do Národního divadla, kde hraje dodnes, nastoupila v roce 1987. Za tu dobu dostala Cenu Thálie a Cenu Alfréda Radoka. Má také České lvy za hlavní role ve filmech Co chytneš v žitě a Výlet. A medaili Za zásluhy o stát. V roce 2015 dostala na festivalu v Karlových Varech cenu za mimořádný přínos českému filmu. Byla uvedena do Dvorany slávy TýTý.

Témata: Iva Janžurová Jiřina Bohdalová