Petr Janda má 80. narozeniny: Připomeňte si život slavného rockera!

Petr Janda 3

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

1. května 2022 21:41

Nejslavnější česká rocková kapela Olympic hraje i v 21. století a její lídr kytarista a zpěvák Petr "Django" Janda bude i v osmdesáti letech stát na pódiu před věrnými fanoušky. A s kapelou Olympic příští rok Janda oslaví 60 let od jejího vzniku.

Petr Janda, přezdívaný podle slavného jazzového kytaristy Djanga Reinhardta, je válečné dítě. Narodil se 2. května 1942 na pražských Vinohradech. Osudným se mu stal rok 1963, kdy nastoupil do skupiny Karkulka, která se záhy přejmenovala na Olympic (podle klubu Olympik ve Spálené ulici).

Olympic byl nejdřív doprovodnou skupinou řady sólových zpěváků, například Josefa Laufera, Pavla Bobka a Mikiho Volka, časem se z něj stala klasická beatová kapela. Janda se stal její vůdčí postavou a s novým hudebním trendem, který nastolili angličtí Beatles, se začal prosazovat i jako zpěvák.

Janda, který bývá označován jako "praotec českého beatu", napsal pro skupinu Olympic i sólovou kariéru stovky písní, z nichž se mnohé staly hity. Olympic přežil několik krizí, střídání muzikantů i nástup nových hudebních stylů. Soupeření s hardrockovou trojicí Katapult se na přelomu 70. a 80. let stalo podobným fenoménem, jakým je ve fotbale rivalita pražských klubů Sparty a Slavie.

Po listopadu 1989 se kapela dostala poněkud do ústraní a proto se Janda rozhodl k 30. výročí legendární skupinu rozpustit. Věnoval se svému nahrávacímu studiu a především rodině. Stále více mu však chybělo živé hraní. "Muzikantský absťák narostl do takových rozměrů, že jsem obtelefonoval kluky z kapely, jestli by do toho šli znovu," vzpomínal Janda na znovuzrození kapely.

S kapelou Olympic příští rok Janda oslaví 60 let od jejího vzniku. Oslavy ještě letos 18. a 19. listopadu předznamenají dva velké koncerty v pražské Lucerně. "Bude to celkem 204. a 205. koncert v historii Olympiku ve Velkém sále Lucerny, dalších 58 v rámci turné k jubileu nás čeká příští rok," řekl nedávno v rozhovoru s ČTK. 

Zatímco v hudební branži sklízel Janda jeden úspěch za druhým, v osobním životě musel projít několika těžkými zkouškami. S první ženou Janou se seznámil v polovině 60. let a v roce 1967 se jim narodil syn Petr, který však v lednu 2001 zemřel na mozkový nádor. Mladší dcera Marta je úspěšnou zpěvačkou.

V roce 1991 Jana Jandová zemřela a Petr se znovu oženil, vztah s druhou manželkou Martinou, s níž má dceru Elišku, ale ztroskotal. A ačkoliv Janda po rozvodu prohlašoval, že se již nikdy neožení, v roce 2005 to zkusil potřetí - jeho současná manželka Alice je o 40 let mladší. Mají spolu dcery Anežku a Rozárku.

Témata: Petr Janda