NEUVĚŘITELNÉ! Herec Vladimír Javorský oslaví šedesátiny. Co jste o něm nevěděli?

Vladimír Javorský

Autor: Jan Novák, stars24.cz, ČTK

1. května 2022 6:13

Filmový a divadelní herec Vladimír Javorský, který se narodil 2. května 1962, je u diváků zapsán svou nezaměnitelnou vizáží i nenapodobitelným stylem. Patrně poprvé se proslavil jako nesmělý vojín "Kyslík" z normalizačního seriálu Chlapci a chlapi. Jeho parádní rolí pak bylo účinkování v seriálu Největší z pierotů, kde s bravurou ztvárnil postavu světoznámého mima Kašpara Deburaua.

Rodák z Ostravy a absolvent brněnské JAMU (1986) Javorský začínal hrát v brněnském Divadle na provázku, poté přešel do Činoherního klubu v Praze a hostoval i v dalších divadlech (Divadlo Archa, Viola, Divadlo v Řeznické, Divadlo v Dlouhé). Od roku 1999 je v angažmá v pražském Národním divadle. V letech 2009 až 2016 působil v Národním divadle jako stálý host, od sezony 2016/2017 opět nastoupil do angažmá coby člen činohry ND.

Kromě divadla se výrazně prosadil i u filmu a v televizi. Hrál například v seriálech Vlak dětství a naděje, Bylo nás pět, Poste restante, Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů, Já, Mattoni či Bohéma, kde zaujal svým ztvárněním komika Vlasty Buriana. Výrazné role ztvárnil i ve filmech, jako například Černí baroni, kde byl nezapomenutelným vojínem Jasánkem, Nejasná zpráva o konci světa, Báječná léta pod psa, Ene Bene, Kousek nebe, U mě dobrý, Skleněný pokoj a nejnověji Poslední závod a Betlémské světlo. V roce 2012 obdržel Českého lva za roli životního ztroskotance z dramatu Poupata. Nominován byl i za role ve snímcích Báječná léta pod psa a Milada.

Věnuje se také pantomimě, zpívá a hraje na saxofon a ukulele. Ovládá pět světových jazyků, což mu umožnilo získat role i v některých zahraničních filmech (Edith Piaf, Klér).

Témata: Vladimír Javorský